Site icon Arnavutkoyden.com | Güncel Arnavutköy Haberleri

İki Yeni Şehirden Biri Arnavutköy Olabilir mi?

İstanbul’un yükselen değeri Arnavutköy’ün geleceğinde neler var? Başbakan’ın açıkladığı İstanbul ilçelerinden ayrılarak   kurulacak iki yeni şehir içerisinde Arnavutköy’de var mı?

Başbakan, seçim beyannamesini açıklarken İstanbul’a iki yeni kent merkezi yapılacağını söyledi. Uzmanlar, iki şehir projesinin izlerinin İstanbul’un anayasası sayılan ‘Master Plan’da saklı olduğuna dikkat çekti…

İstanbullular önceki gün seçim beyannamesini açıklayan Başbakan Erdoğan’ın uzun zamandır sır gibi saklanan ‘çılgın proje’yi de anlatmasını bekliyordu. Nitekim Erdoğan İstanbul’la ilgili yeni bir plandan bahsetti, fakat bunun ‘çılgın proje’ olmadığını, onu 27 Nisan’da açıklayacağını da ekledi. Başbakan’ın açıkladığı plan İstanbul’da iki yeni şehir kurulmasını içeriyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Metropolitan Planlama (İMP) yetkililerine göre ise bu projenin temeli Master Plan’da atılı.

MASTER PLAN’DA NELER VARDI?: 13 Şubat 2009 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 103 sayılı kararı ile kabul edilen 1/100.000 Ölçekli istanbul Çevre Düzeni Planı, 15 Haziran 2009’da Başkan Kadir Topbaş tarafından onaylanarak yürürlüğe girdi. ‘İstanbul Anayasası’ diye nitelendirilenplan, kentin gelecekte nasıl görünüm kazanacağını belirliyor.

SİLİVRİ’YE DİKEY YERLEŞİM: Planda İstanbul’un iki ayrı yakasında yerleşime teşvik edilen iki bölgesi var. Biri Silivri, diğeri Kartal. Silivri’de tarımsal alanların korunmasına hassasiyet gösterileceğinden yapılaşma dikey yapılacak ve yüksek binalara izin verilecek. Kartal’da ise ünlü Iraklı mimar Zaha Hadid’in gerçekleştirdiği Kartal Kentsel Dönüşüm Projesi uygulanacak.

MEGAKENT 16 MİLYON: 2006’da yapılmaya başlanan planda İstanbul’un 16 milyon nüfusu taşıyabileceği düşünülmüş. Nüfus dağılımı Avrupa yakasında 10, Anadolu’da 6 milyon olarak tasarlanmış. Nitekim Başbakan İstanbul’un nüfusunun 17 milyona doğru artacağını belirterek, “Bunu düşünerek, İstanbul’da 2 yeni şehir kuracağız. Biri Avrupa, biri Anadolu’da” dedi.

ÜÇÜNCÜ HAVAALANI: Planda, Silivri’ye kurulacak üçüncü havaalanı ile Boğaz’ın kuzeyinden geçecek üçüncü köprü nedeniyle “yükselen değer” olarak tanımlanan iki bölge daha var. Bunlardan biri Gaziosmanpaşa-Arnavutköy, diğeri ise Başakşehir-Kayabaşı.

ASYA YAKASI FİNANS MERKEZİ: İstanbul’da iki yaka arasındaki geçiş ihtiyacını en aza indirecek planlar da mevcut. İşyeri ve meskenin aynı yakada olması sağlanacak. Örneğin Anadolu yakası finans merkezi olarak planlanırken, bu sektörde çalışanların standardına uygun ve yeterli konut üretimi yapılacak.

‘KARTAL HAYATIMIN PROJESİ’

1950’de Bağdat doğumlu Zaha Hadid, Londra Architectural Associaton okulunda mimarlık okudu. Graduate School of Design, Harvard ve Illinois gibi prestijli üniversitelerde ders verdi. Şu anda Viyanada uygulamalı sanatlar üniversitesinde profesörlük yapıyor. Pek çok uluslararası yarışmanın birinciliğini kazanan Hadid, 2004’te Pritzker Mimarlık ödülünü alan ilk kadın mimar. 2008’de Forbes dergisinin “Dünyanın En Güçlü 100 Kadını” listesinde 69’uncu olan Hadid, Kartal için ‘Hayatımın projesi’ diyor.

Geometrik teknokent!

İstanbul Belediyesi, Kartal için ünlü Iraklı mimar Zaha Hadid’e bir proje hazırlatmıştı. 6 Haziran 2009’da Hadid ile Topbaş’ın birlikte açıkladığı Kartal Kentsel Dönüşüm projesi de Master Plan’ın içinde yer alıyor. Kartal ve Pendik için geometrik şekillerden oluşan yeni bir mimari ağ ortaya konuluyor. Projeye göre küçük binalardan büyüklere doğru giden bir yapılanma olacak. Ağırlıklı iş kuleleri, az miktarda da konutlar olacak. Yaklaşık 10 milyar dolara mal olacağı öngörülen projede, kültür merkezi, opera binası, göl ve çevresi, kamu binaları, alışveriş merkezi, marinası ve meydanıyla dünyanın en ilginç mimarÓ eserlerinden oluşuyor. İşte, Zaha Hadid’in projesi şu yenilikleri öngörüyor:

* Teknokent olacak
* Yüksek iş kuleleri inşa edilecek
* 5 yıldızlı 3 otel geliyor
* Eğlencenin nabzı Kartal’da atacakÖ
* İstanbul bölünürse, Kartal merkez olacak
* Kartal’a marina yapılacak
* 50 metre genişliğinde ana bulvar yapılacak…

Silivri-Büyükçekmece aksında D-100 ve TEM otoyolları arasında kalan bölge, Silivri’nin batısında Değirmenköy ve Çanta, Hadımköy ve Küçükçekmece Gölü’nün kuzeyindeki Kayabaşı ve Ispartakule, kentin yeni gelişme alanı olacak. Kartal merkezli şehirde Sabiha Gökçen Havalimanı, Pendik Yenişehir ve Kurtköy’de önerilen teknoloji geliştirme bölgeleri dikkat çekiyor. Pendik limanı, Orhanlı lojistik merkezi ile etrafında gelişecek konut ve yeni ticaret alanları da belirlendi. 1/100 bin ölçekli planda yer alan Silivri’de üçüncü havaalanı projesi de bölgeye olan talebi artırmada etkili olacak. Planda İstanbul’un nüfusu 8 milyonu merkezde ve 8 milyonu kenar bölgelerde olmak üzere 16 milyon olarak hedefleniyor.

İstanbul Çevre Düzeni Planı, 2005 yılında BİMTAŞ bünyesinde kurulan İstanbul Metropoliten Planlama Merkezi (İMP) bünyesinde istihdam edilen çok sayıda şehir plancısının katılımı ve sivil toplum örgütlerinin önerileri doğrultusunda şekillendirildi. Plan, 13 Şubat 2009’da İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde oyçokluğu ile kabul edildi. AK Parti’nin Seçim beyannamesinin açıklandığı toplantıda İstanbul’un nüfusunun 15 milyon civarında olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, “Nüfusun 17 milyonu aşması bekleniyor. İstanbul’da iki yeni şehir kuracağız. Biri Avrupa yakasında, birisi Anadolu yakasında. Ey muhalefet, sakın siz de projelerinizi açıklarken bunu kapmaya kalkmayın. Patenti bize ait.” diye konuşmuştu.

Askerî kışlalar TOKİ’ye devredildi

Kurulacak 2 yeni şehirle İstanbul’un kuzeyinde cazibe merkezi oluşturulacak. İstanbul Boğazı’nın kuzeyinde inşa edileceği açıklanan 3. Boğaz Köprüsü güzergâhındaki birçok askeri Kışla TOKİ’ye devredildi. Hadımköy’den kuzeye çıkıldığında Sancaktepe ve Akpınar kışlaları boşaltıldı. Güzergâh üzerindeki Odayeri, Riva ve Kılıçlı’daki askerî tesisler de TOKİ’ye geçen araziler arasında. Çevre düzeni planında Çatalca ve Riva bölgesinde turizm, iş merkezleri, konut, lojistik ve sanayi alanlarına yönelik yoğun bir çalışma yapılıyor

Exit mobile version