Site icon Arnavutkoyden.com | Güncel Arnavutköy Haberleri

3. havalimanına jet hızıyla yeni ÇED raporu

İstanbul 4. İdare Mahkemesi, 3. havalimanı ile ilgili incelemeleri yetersiz bulup bilirkişi keşfi yapılana kadar inşaat faaliyetlerinin yapılamayacağına hükmetmişti. Ancak mahkemenin esas kararı beklenmeden ihaleyi alan konsorsiyum bakanlığa yeni ÇED dosyası sundu.

İstanbul’da yapılması planlanan ve ihale aşaması tamamlanan 3. havalimanı projesinin ÇED olumlu kararı mahkeme tarafından yürütmesi durdurulmuştu. İstanbul 4. İdare Mahkemesi, proje ile ilgili yapılan incelemeleri yetersiz bulup bilirkişi keşfi yapılana kadar inşaat faaliyetlerinin yapılamayacağına hükmetti. Ancak mahkemenin esas kararı beklenmeden ihaleyi alan konsorsiyum bakanlığa yeni ÇED dosyası sundu. Yeni dosyaya olumlu karar verilirse mahkemenin nasıl sonuçlanacağını da bir önemi kalmıyor. Davayı kazanan yurttaşların yeniden dava açması, keşif paralarını da yeniden mahkemeye vermeleri gerekiyor.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bünyesinde yapımı planlanan ‘İstanbul BÖlgesi 3. Havalimanı’ projesi ile ilgili ilk ÇED Raporu Nisan 2013’te Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunuldu. İhaleye çıkıldı. İhaleyi, Cengiz-Limak-Kolin konsorsiyumu aldı. Projenin ÇED raporuna da olumlu kararı çıktı.

Ancak meslek odaları ve bazı vatandaşlar ÇED olumlu kararının yürütmesinin durdurulması ve iptal edilmesi ile ilgili dava açtı. Meslek odalarının açtığı dava yetkisizlik kararıyla Danıştay’a göderilirken, Özgür Ceylan Ataç, Alican Ocak, Cevat Ocak, Yıldırım Yılmaz tarafından açılan davada İstanbul 4. İdare Mahkemesi, 21 Ocak’ta ÇED olumlu kararının yürütmesini durdurdu. Mahkeme, kararında dava konusu olan 3. havalimanının doğaya zarar vereceği ile ilgili iddiaları tek tek sıralayarak bilirkişi incelemesi yapılana kadar projenin yürürlülüğünü durdurdu.

4 KATI YENİ ÇED

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu karar itiraz etti. Bir yandan da yürütmesi durdurulan ÇED olumlu kararının yenisi hazırlandı. 6 Mart 2014’te bakanlığın onayına sunulan yeni ÇED raporu ilkinin yaklaşık 4 katı uzunluğunda. İlk rapor 339 sayfaydı. Yeni rapor ise, proje aşamasında hazırlanan sondaj ve haritalar gibi yeni dosyaların eklenmesiyle 1347 sayfayı buldu.

Yeni hazırlanan raporun son bölümüne özellikle jeolojik açıdan yapılan sondaj çalışmalarına dair hazınlanan analiz sonuçlarına yer veriliyor. Ayrıca bölgedeki Meteoroloji Genel Müdürlüğü’ne ait ölçüm sonuçları da raporda yer alıyor. Projeye ilişkin yeni fotoğraflar, krokiler, raporlar, uydu görüntüleri ve haritalar da eklenmiş.

BÜYÜK KAYIP

Son bölüme eklenen yeni raporlardan biri de Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Latif Kurt’un hazırladığı ‘Ekolojik Değerlendirme Raporu’. Raporda bölgedeki flora fauna ile detaylı bilgilere yer verilirken, raporun sonuç bölümünde proje ile ‘büyük bir habitat ve biomas kaybı’ yaşanacağı dile getiriliyor. Prof. Kurt raporunda bölgenin hidrobiyolojik ve ornitolojik (kuş bilimi) açısından da incelenmesinin son derece önemli olduğunu belirtiyor.

MUTLAK BİLGİ GEREKLİ

Akdeniz Üniversitesi’nden ornitolog Doç. Dr. Aziz Aslan’ın hazırladığı kuşlarla ilgili raporu göre de, kuşların en az iki yıl süreyle izlenmesi gerektiği vurgulanıyor. Raporda, faaliyetlerin başlamadan önce mutlak bir hesabın yapılması gerektiği anlatılıyor. Raporda mutlak bir hesabın ileride yaşanacak zararların da önüne geçileceği anlatılıyor. Bölgedeki yüzey suları ile ilgili de yapılan testlerin sonuçları ile ses ve hava kalitesi ile ilgili hazırlanan raporlar da yine ÇED’de yer alıyor. Raporda ayrıca Milli Savunma Bakanlığı tarafından verilen olumlu görüşe de yer verildiği görülüyor. radikal

Exit mobile version