Site icon Arnavutkoyden.com | Güncel Arnavutköy Haberleri

Kanal İstanbul başlıyor mu?

Kolombiya, Küba ve Meksika’ya yaptığı ziyaretin ardından dönüş yolunda gazetecilerin sorularını cevaplayan Erdoğan, Kanalistanbul’la ilgili soruya, “Boğaz’ın altından geçen proje ve Kanal İstanbul tarafımızdan takip ediliyor. Kanal İstanbul’u yapacak firmanın yetkilileriyle geçen hafta bir araya geldik, ‘Bir an önce projeye başlamanız lazım. Türkiye’nin adını uluslararası platformda duyuracak en önemli proje Kanal İstanbul. ‘Geç kalmayın, acele edin’ dedik.” şeklinde cevap verdi. Erdoğan’ın açıklaması dün Sabah, Star ve Yeni Şafak gibi gazetelerde yayımlandı.

YETKİ TOPBAŞ’DA

İBB Meclisi, Küçükçekmece Gölü ve Avcılar’a kadar uzanan havzanın imar planlarının hazırlanması için protokol yapılmasına, bunun için de İBB Başkanı Kadir Topbaş’a yetki verilmesine karar verdi.

OYÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ

İBB Başkanı Kadir Topbaş’a protokol yapma yetkisi veren teklifle ilgili meclis oturumunda yapılan görüşmelerde, raporlar geç geldiği için yeterli inceleme yapamadıklarını belirten CHP grubu teklife red oyu verdi. Ancak teklif İBB Meclisi’nde oyçokluğu ile kabul edildi.

Karara göre, Kanal İstanbul ve Avrupa yakasında ‘yeni şehrin’ kurulacağı 38 bin 500 hektarlık alanın imar planlarının İBB tarafından yürütülmesi için protokol yapılacak. İmar planlarının hazırlanması için gerekli protokolün yapılması adına İBB Başkanı Kadir Topbaş’a yetki verildi.

ÜST ÖLÇEKTEN ALT ÖLÇEĞE DOĞRU PLANLAR HAZIRLANACAK

Topbaş’ın yetkilendirildiği protokolle, İstanbul’un anayasası olarak kabul edilen 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı’nın ardından 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planları hazırlanmaya başlayacak. İBB’nin iştiraklerinden Boğaziçi İnşaat Müşavirlik AŞ (BİMTAŞ) tarafından kurulacak bir ofisle alan belirlenecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesindeki Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü ile BİMTAŞ arasındaki protokol gereği çalışmanın finansmanı bakanlık tarafından sağlanacak.

PROJENİN ÇED’İ HENÜZ YOK

Bir firmanın Kanal İstanbul’u yapabilmesi için öncelikle projenin ayrıntılarının net olarak bilinmesi, Çevresel Etki Değerlendirme Raporu’nun (ÇED) tamamlanıp ilgili bakanlık tarafından ‘ÇED Olumlu’ kararının alınması gerekiyor. Ayrıca, inşaat faaliyetlerinin başlayabilmesi için ise Kanal İstanul’un ihale ilanın verilmesi ve ihalesinin yapılması gerekiyor.

PROJE’NİN GÜZERGÂHI NETLEŞMEDİ AMA SÖYLENTİ ÇOK…

Daha önce Silivri ve Çatalca olarak tespit edilen proje güzergâhından istimlak edilecek arazilerin çokluğu nedeniyle vazgeçilmişti. Planlamalara göre yeni güzergâhın Küçükçekmece, Başakşehir ve Arnavutköy ilçelerinden geçmesi bekleniyor.

Bu projeyle evsel ve sanayi atıklarından dolayı kirlenen Küçükçekmece Gölü kanala katılacak, İstanbul’un önemli su kaynaklarından Sazlıdere Barajı ise devre dışı kalacak.

10 milyar dolara mal olacak Kanal İstanbul’un 25 metre derinliğinde ve 150 metre genişliğinde olması planlanıyor. Kanal üzerine en az 8, en çok 11 köprü inşa edilmesi planlanıyor. Toplamda 10 milyar dolara mal olacak proje, parça parça ihale edilecek. Kanal İstanbul, alttan kesik ‘V’ harfi biçiminde inşa edilecek. Alt bölümün genişliği 100 metreye, V harfinin iki ucu arasındaki mesafe 520 metreye kadar ulaşabilecek. Kanalın derinliğinin ise 20 metre olması planlanıyor.

Exit mobile version