Özel Haber: Salih Sütlan
3. Boğaz Köprüsü bağlantılı, ormanın tam ortasından geçirilmek istenen yol için İstanbul’un yeşil alanları gözlerden ırak yok ediliyor, bir göl kurutuluyor.
Yeşil ve Göl Katlediliyor
Ekmek uğruna katliam yaptıklarının farkında olmayan içiler, haritadan ve uydudan bakıldığında göllerle bezenmiş bir arazide, 3. Boğaz Köprüsü’ne açılacağı ileri sürülen otoban uğruna ormanı katlediyorlar.
Arnavutköy ilçesi İhsaniye ile Tayakadın arasında yer alan arazide neredeyse kimsenin bilmediği ormanlık alanın ortasından geçiril-mek istenen yol için ağaçlar kesildi, ormanda yara açıldı.
Göl kurutuluyor
Yolun geçtiği bölgede bulunan ağaçlar kesildiği için, otoban kenarında çıplak bir şekilde kalan Kazıklı Göl de kuruma tehlikesi ile karşı karşıya bulunuyor.
İşin en ilginç tarafı ise, otoban çalışmasında çıkan hafriyat, bir başka göle dökülüyor. Kazıklı Göl’ün 1 km. ilerisinde bulunan gölün hafriyatla kapatılması emrini de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği öne sürülüyor.
Bölgeye sadece, kontrol noktasından geçen hafriyat döküm kamyonları ulaşıyor. Kantardan geçen kamyonlar, hafriyatı dökerek gölü kapatıyorlar. Çalışan işçiler, geniş güvenlik önlemlerinin alındığı ve tanınmayan hiçbir aracın girmesine izin verilmeyen bölgenin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin mülkü olduğunu belirtiyorlar.
Hangi makam?
Yol hafriyatıyla kapatılmak istenen gölün, ileriki günlerde birilerine peşkeş çekilerek yeni villaların ve konutların yapımına hazırlandığı görüşünde olanlar da var. Yol yapım çalışması için bir tarafta ormanın katledilmesine göz yumulurken, diğer taraftan İstanbul’un hayat kaynağı olan içme ve kullanma suyu olarak kullanılabilir göllerin kurutulup ka-patılmasına hangi vicdan müsaade ettiği de ayrı bir merak konusu olarak duruyor.
Kim durduracak?
Çevre ve orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “İstanbullulara bir daha susuzluk eziyeti yaşatmamak için gece gündüz çalışıyoruz” demişti. Yine aynı şekilde bu konuda duyarlı davrandığını söyleyen, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise,”İstanbul’da yaşayan tüm insanların su problemini çözmek en önemli sorunumuzdur” açıklamalarında bulunmuştu.
Hafriyat döküm sahaları konusunda duyarlı olduğunu söyleyen Dr. Topbaş’ın, İhsaniye ile Tayakadın bölgesinde bulunan göle dökülen hafriyatın, İstanbul’un hayat kaynağı olan içme ve kullanma su kaynaklarını yok edip etmediği konusundaki açıklamaları merakla bekleniyor. Bunun dışında, 3. Boğaz Köprüsü ile bağlantılı yapımı süren otoban için daha fazla yeşil alanın yok olması ve su kaynağı bir gölün kurutulmasının da önlenip önlenmeyeceği büyük bir soru işareti yaratıyor.
İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi İSKİ idaresi, su havzaları ve su kaynaklarını koruma konusundaki hassa-siyetini(!) şu yazı ile belirtiyor:
İçme suyu havzaları korunuyor
İçmesuyu Havzaları’nda kaçak olarak yapıldığı belirlenen yapılar İstanbul’un geleceği için yıkılıyor. Bu doğrultuda, Büyükçekmece Barajı mutlak ve kısa mesafeli koruma alanında kaçak olarak yapıldığı tespit edilen çeşitli türlerdeki (ev-işyeri-ahır-baraka) 44 adet yapının yıkımı gerçekleştirildi.
İçme suyu kaynağı yalnızca yağışlarla gelen sular olan İstanbul’da, su kaynaklarının yapılaşmalardan korunması büyük önem arz ediyor. Zira kaçak yapılaşmalar, yağışların getirdiği suların su kaynaklarına daha az ulaşmasına neden oluyor ve atıkları nedeniyle su kaynaklarını kirletme riski taşıyor. Söz konusu kaçak yapılar su kaynaklarının kirlenmesine ve daha az su almasına neden oldukları gibi bu yapıların yapımı ve yıkımı sebebiyle de milli servet heba oluyor.
İstanbul’un hayat kaynağı olan su kaynaklarının korunması ve kaçak yapıların yapımı-yıkımı nedeniyle mağdur olunmaması için İstanbulların bilinçli olması, su havzalarının mutlak ve kısa mesafeli koruma alanlarında kesinlikle imar faaliyeti yürütmemeleri, orta ve uzun mesafeli koruma alanlarında imar faaliyeti yürütmeden önce de mutlaka Kurumumuz görüşünü almaları gerekiyor.
İstanbul’un hayat damarı olan su kaynaklarının kaçak yapılardan korunması çalışmalarında 2009 yılında bugüne kadar 176 adet kaçak yapının yıkımı gerçekleştirildi.. Büyükçekmece Barajı mutlak ve kısa mesafeli koruma alanında önümüzdeki günlerde 20 kaçak yapının daha yıkımı gerçekleştirilecek.
————————————————-
İSTANBUL’un nefes almasını sağlayan ormanları yok eden kurumlar ve kuruluşlar diğer yandan da gölleri kuruturlarken, Çevre ve Orman Bakanlığı konuya hassasiyetini özetle şu yazı ile belirtiyor: “Atmosferdeki sera gazı dengesinin yeniden kurulabilmesi için bir yandan sera gazı salınımının azaltılması diğer yandan da karbon yutaklarının artırılması gerekmektedir. Atmosferdeki sera gazlarını dengede tutabilmek için, önemli karasal karbon yutakları olan orman alanlarının artırılması en büyük hedefimizdir. En kısa sürede orman varlığının artırılması, bozuk ormanların rehabilite edilmesi, erozyonla mücadele edilerek topraklarımızın göllere, barajlara ve denizlere taşınmasının önlenmesi gerekmektedir. Bu amaca kısa sürede ulaşmak için ülkemizin kaynaklarını seferber ederek çalışmalara hız verilmesi mecburiyeti bulunmaktadır.