3. Havalimanı inşaatından dolayı kamulaştırılacak arazilerde manda yetiştiren kişilerin bir kısmı yerlerini terk edecek. Kamulaştırma kararından dolayı yeşil alanların yok olacağını belirten manda yetiştiricileri şu an İstanbul’un kuzeyindeki Yeniköy, Akpınar ve Ağaçlı köylerinde bulunuyor. Manda yetiştiricilerinin yeni adresi ise Şile olabilir. Kilosu 40 lira civarında olan manda kaymağına da zam gelmesi bekleniyor.
İstanbul’da 220 manda işletmesinin 90’ı ve kentteki mandaların yüzde 40’ı, 3. havalimanının yapılacağı arazi üzerinde bulunuyor. İstanbul’a gelen manda sütü ve ürünlerinin büyük çoğunluğu 3. havalimanı güzergahındaki Yeniköy, Akpınar ve Ağaçlı köylerinden geliyor. Mandaların otlatıldığı alanların 3. havalimanı yüzünden kamulaştırılıyor olması mandaların yaşayabileceği yeşil alanı yok ettiğinden manda sütü ve ürünlerinde büyük bir üretim düşüşü yaşanması bekleniyor. Sektör uzmanları ise manda sütü ve manda sütü ürünlerine gelecek zammın kapıda olduğunu vurguluyor. Şu an kilosu 4.5 lira civarında satılan manda sütüne 1 lira civarında bir zam gelmesi de gündemde. Zam en çok kaymak fiyatlarını etkileyecek. Şu an Yeniköy, Akpınar ve Ağaçlı köylerinde bulunan manda işletmelerinden 30 tanesi ise bulundukları yerlerden göç etme kararı aldı. Manda yetiştiricilerinin Şile civarında yerleştirilmeleri bekleniyor.
TEBLİGATLAR GİTTİ
İstanbul Damızlık Manda Yetiştiricileri Derneği Sezai Ural, “Manda yetiştiren hanelere tebligatlar gitmiş durumda, 3. havalimanının yapılacağı arazi üzerinde yer alan 90 tane işletmenin 30’u taşınacak. Oturduğu yerde kalabilenler ise kısıtlı yeşil alanda hayvanlarını yetiştirmekte çok zorlanacak. Otlaklar yetmeyeceği için yemler satın alacaklar. Bu durumda yem maliyetleri yüzde yüz artacak. Önceden yeme para verilmezdi ancak şimdi 3. havalimanının yapılacağı arazi üzerinde olan üreticiler de yem satın alacaklar” dedi.
DEVLET PLANLI BİR ŞEKİLDE TAHSİS ETMELİ
Son istimlak projelerinin üreticiyi zora soktuğunu belirten Ural, “Bu son projeler üreticinin ve üretimin önünü kesti. Bu bölgede günde 5 ton manda sütü üretiliyor. Burada ekolojik dengenin bozulması gerçekten çok kötü. Oradaki insanlar mandacılığı ya bırakacak veya başka bir yere göç edecek. Buna direnemeyenler ise başka bir alana gidecekler. 3. havalimanı iyi ancak buradaki üreticiyi de unutmamak gerekir” dedi. Bu bölgeden günde 5 ton manda sütü çıktığını vurgulayan Ural, “Devletin planlı bir şekilde manda üreticilerini başka yerlere tahsis etmesini ve eylül gibi devlet yetkilileriyle bir panel düzenleme fikrimiz bulunuyor” ifadelerini kullandı.
500 KİŞİ OLUMSUZ YÖNDE ETKİLENİYOR
3. havalimanı inşaatının yapılacağı bölgede olan ormanlar mandacılık için en uygun ortamı yarattığını ve yeşillerin daralmasıyla birlikte ekolojik dengenin bozulduğunu söyleyen Sezai Ural, “ 500 kişinin olumsuz yönde etkilendiği bölgede manda sütü 4,5 liraya satılıyor. Marketlerde ise 7.5 liraya satış görüyor. Göçlerden ve yem alımının artmasından sonra 5,5 liraya satış görecek. Organiklik ve doğlallık da yem kullanımının artmasıyla zarar görecek. Umarım göç edecek aileler gittikleri yerlerde mandaları otlatacağı büyük alanlar bulurlar” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.-haberdemi-