9 günlük Kurban Bayramı tatilinde Karadeniz ve Marmara Denizi kıyılarından denize girmeyi düşünenlere kötü haber. Kolera yapan bakterinin de akrabası olan “Vibrio Bakterisi” nedeni ile hastalanabilirsiniz.
Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), Avrupa vatandaşlarını Baltık Denizi’nde vibrio bakteri yoğunluğunun arttığı ve vücudunda açık yara olan, bağışıklık sistemi zayıf ya da ağır kronik hastalıkları olan kişilerin denize girmemesi konusunda uyardı. ECDC, yayınladığı raporda anlık olarak denizlerdeki vibrio bakteri yoğunluğunu gösteren bir de harita yayınladı. Bu haritaya göre Karadeniz ve Marmara Denizi vibrio bakterisi ile dolu durumda.
Vibrio Bakterisi nedir?
Vibrio bakterisi yaz aylarında durgun ve sıcak deniz sularında ortaya çıkan, vücutta bulunan açık yaralardan, suyun yutulması ile veya pişirilmemiş deniz canlılarının yenilmesi ile bulaşan ve özellikle bağışıklığı zayıf kişilerde nadir de olsa ölüme neden olabilen bir bakteridir.
Hastalık Semptomları Nelerdir? Ölüme Neden Olur mu?
Yutulduğunda, vibrio bakterileri, genellikle karın krampları, mide bulantısı, kusma, ateş ve titreme ile birlikte sulu ishale neden olabilir. Bu semptomlar genellikle alımdan sonraki 24 saat içinde ortaya çıkar ve yaklaşık üç gün sürer. Hafif bir vibriosis vakası olan çoğu insan, kalıcı bir etki olmaksızın yaklaşık üç gün sonra iyileşir. Bununla birlikte, vibrio vulnificus enfeksiyonu olan kişiler ciddi şekilde hastalanabilir ve yoğun bakıma veya uzuv amputasyonuna ihtiyaç duyabilir. Bu tür bir enfeksiyonu olan yaklaşık beş kişiden biri, bazen hastalandıktan sonra bir veya iki gün içinde ölür. Bu konuda ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri de vatandaşlarını uyararak, “Şiddetli hastalık nadir olsa da zayıf bağışıklı sistemi veya kronik hastalıkları olan kişilerde görülür” dedi.
Vibrio bakterisine rağmen denize girecekler bunlara dikkat!
Uzmanlar, vibriosis alma şansınızı azaltmak için istiridye gibi çiğ veya az pişmiş kabuklu deniz ürünleri yememeniz gerektiğini söylüyor. Açık bir yaranız varsa (kesikler ve sıyrıklar dahil), vibrio bakterisinin yoğun olduğu deniz suyu ile temastan kaçının. Yaranın deniz suyuna temas etmemesi için, yarayı su geçirmez bir bandajla kapatın. Aynı şekilde deniz suyunu yutmamaya da dikkat edin.
Denizlerde vibrio bakterisi haritası
arnavutkoyden.com