SON DAKİKA

Güncel Haberler

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde Kriz Etkileri

Arnavutköy Yol YapımİSTANBUL Büyükşehir Belediyesi, ekonomik sıkıntılar nedeniyle 2008’de ödeme emri çıkmasına rağmen müteahhit firmaların 673 milyon liralık alacağını veremedi. Müteahhit firmalar, alacaklarını tahsil edemedikleri için sıkıntıya girerken, şantiyelerde işler durma noktasına geldi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, küresel mali krizin etkisiyle gelirlerde bir daralma olduğunu söylerken, bu nedenle özellikle müteahhitlere olan ödemelerde de bir kısıtlama yaşandığını söyledi.Tahvil Satışı Yapılacak

İmkanlar dahilinde dengeli bir şekilde müteahhitlere olan borçları ödemeye çalıştıklarını bildiren Topbaş, “Müteahhitleri çok rahat ettiremiyoruz, ama ödemelere devam ediyoruz. Yapılan ödemelerde bir sıkıntı var ama bunların geçici olduğunu düşünüyorum” dedi. Bu yılın böyle sıkıntılı geçeceğini söyleyen Topbaş, “Ama bundan sonra bir rahatlama gelebilir. Kaynak oluşturmak için Belediye Meclisi’nden 500 milyon dolarlık tahvil ihracı yetkisini aldık. Bazı şirketlerimizi halka açmak ve özelleştirmekle ilgili çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu. Metroyla ilgili çok uzun vadeli yurt dışı kredi imkanı araştırıldığını belirten Topbaş, Avrupa Yatırım Bankası’ndan da kredi almaya çalıştıklarını söyledi.

El Maktum Beklenen Gelir Sağlanamadı

Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yaşanan ekonomik sıkıntının nedeni olarak İETT arazisinden beklenen gelirin elde edilememesini ve azalan vergi gelirlerini gösterdi. Bu durumun ekonomik bir sıkıntıya neden olduğunu söyleyen Topbaş, şöyle konuştu: “Krizin Türkiye’ye de etkisini oldu. İstanbullular krizin psikolojik etkisiyle harcamalarını kıstı. Belediye olarak İstanbul’daki toplanan vergilerden pay alıyoruz. Ancak bu vergilerde de bir daralma oldu. 2008 bütçesindeki açığın bir nedeni de Dubai Şeyhi el Maktum’a satılan Levent’teki İETT arazisinin parasının tahsil edilememesi oldu.”

Zorunlu olmadıkça yeni ihale yok

Kent yaşamını etkileyecek zorunlu ihaleler dışında yeni ihale yapmadıklarını bildiren Topbaş, “Daha sonra yapabileceğimiz ihaleleri bekletiyoruz. Önce müteahhitlerimizin sıkıntılarını giderelim. Ondan sonra gelecek yıldan itibaren yeni ihaleler yapabiliriz” diye konuştu. Topbaş, kent merkezinde 4 tünel yol çalışmasının sürdüğünü, diğer tüneller için ihaleye çıkmadıklarını anlattı. Şu anda ödeme yapılmaması nedeniyle tamamen duran inşaat olmadığını bildiren Topbaş, “Duran inşaat yok. Ama belki ödeme alamayan müteahhitler biraz daha imalatını yavaşlatmıştır. Net süre veremiyoruz” diye konuştu.

Ana arterlerin bakımı ilçelere bırakıldı

KADIKÖY Belediye Başkanı Selami Öztürk, üç gün önce ilçe belediyelerine bir yazı gönderildiğini açıklayarak, şunları aktardı: “Yazıda Büyükşehir Belediyesi’nin artık ana arterlere bakım yapamayacağı belirtilerek, ana arter statüsünden çıkarılmasını istedikleri caddelerin listesinin isteniyordu. Biz de ilçemizdeki 58 ana arterden 50 tanesinin ana arter statüsünden çıkarılarak bize devredilmesini istedik. Büyükşehir Belediyesi ekonomik kriz nedeniyle ana arterlere bakım yapamıyor. Aynı yazıyı tüm ilçe belediyelerine gönderildi. Artık ilçe belediyeleri kendi sınırlarında başlayıp biten ana arterlerin bakımını kendisi yapacak. Bu da ilçe belediyelerine büyük bir yük getirecek.”

Toplam borç 6.5 milyar lirayı buluyor

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi Denetim Komisyonu’nun Raporu’na göre, belediyenin 2008 sonu itibariyle toplam borcu 4 milyar 579 milyon 403 bin lira. Rakam, İSKİ’nin 450 milyon ve İETT’nin 1 milyar 470 milyon borcuyla birlikte toplam 6 milyar 495 milyon lirayı buluyor. Büyükşehir Belediyesi 2.2 milyar, İSKİ 720 milyona ve İETT 626 milyon lira borçlanmayı planlıyor.

Metro’nun bakanlığa devri sözkonusu

CHP İl Başkanı Gürsel Tekin, belediyenin borçlarını ödeyememesi nedeniyle kira gelirlerine haciz konulduğunu söylerken, şunları dile getirdi: “Gidip inceledim Bayrampaşa Hali’nde kiralar haczedilmiş. İETT işçilerinin maaşları zamanında ödenemiyor. Büyükşehir Belediyesi ekonomik krizde. Belediyede para olmaması nedeniyle metro çalışmalarının Ulaştırma Bakanlığı’na devredilmesi tartışılıyor.”

Ali Müfit Gürtuna :Ehliyetli kadrolar işten çıkarıldı

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi’nin eski başkanı Ali Müfit Gürtuna, “Kriz, hatalı yatırımlardan kaynaklanıyor” derken, kadrolaşmanın da bir sıkıntı nedeni olduğunu öne sürdü. Gürtuna, şöyle konuştu: “Benden sonra göreve gelen yönetim, ehliyetli kadroları işten çıkararak yerlerine partili kadroları yerleştirdi. Bir vizyon çerçevesinde hareket edilmedi. İşler, çok pahalıya mál edildi. Usule aykırı ihalelerle, rekabet ortadan kaldırıldı. Belediyedeki kötü gidişat ekonomik hayatı etkileyecek. İşsizler, kitleler haline gelecek. Sosyal patlama bile yaşanabilir. Artık müteahhitler belediyeye iş yapmak istemiyor.”

Kaynak: hurriyet.com.tr

Benzer Haberler