Yeterince yağış olmayan bir kış mevsimi yaşanırken baraj ve göllerde su oranları düşmeye devam ediyor.Sazlıdere Barajı da bundan nasibini aldı.
Sazlıdere’de durum kötü
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) verilerinden derlenen bilgiye göre, İstanbul’daki Ömerli Barajı yüzde 42,11, Pabuçdere Barajı yüzde 0,18, Sazlıdere Barajı yüzde 17,06, Büyükçekmece Barajı yüzde 29,26, Alibey Barajı yüzde 21,05, Terkos Barajı yüzde 40,99, Kazandere Barajı yüzde 14,84, Elmalı Barajı yüzde 6,7, Darlık Barajı yüzde 30,26 ve Istrancalar Barajı yüzde 12,97 dolulukla hizmet veriyor.
İstanbul’da il genelindeki barajların toplam doluluğu ise yüzde 30,87 olarak belirlendi.
“İSTANBUL’DA BÜYÜK SU SIKINTISI KAPIDA”
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, Türkiye’de kuraklığın etkisinin artarak devam ettiğini, bu nedenle bir an önce tasarruf tedbirlerinin alınması gerektiğini belirterek, “Yeteri kadar kar yağışı olmadığı için yeraltı suları da beslenmiyor. Tasarruf tedbirleri alınarak bu durumu vatandaşlara da anlatmak gerekir” dedi.
Türkiye’deki kuraklığın etkilerinin yazın çok daha fazla hissedileceğini vurgulayan Şen, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Havalar ısındı, sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerine çıktı. Ocak ayında beklenen yağışlar olmadı. Şubat ayı da kurak geçiyor. Türkiye’de kuraklık etkisini artırarak devam ediyor. Bir an önce bazı tasarruf tedbirleri alınmalı. Gerekirse bazı büyük şehirlerde su kesintisi yapılmalı. Özellikle İstanbul yazın büyük su sıkıntısı çekebilir. İstanbul’a günde 2,5 milyon metreküp su veriliyor. Hazırda 300 milyon metreküp su kalmış.”
arnavutkoyden.com