Arnavutköy’e yapılacak olan 3. HAVALİMANI ihalesi3 Mayıs’ta yapıldı; 25 yıllık kira bedeli için en yüksek teklifi 22 milyar 152 milyon Euro ile Limak, Kolin, Cengiz İnşaat, Mapa İnşaat ve Kalyon İnşaat ortak girişimi verdi.
Finansal, kentsel ve çevresel etkileri dolayısıyla halkı yakından ilgilendiren projenin bütün süreçleri ile ilgili şeffaflık konusunda sıkıntılar olduğu,projeye ilişkin ihale şartnamesi, ÇED raporu, sözleşme gibi temel belgelerin kamuoyundan gizlendiği şeklindeki söylentiler havalimanı ihalesinde sorun teşkil edecek mi?
Eski Hazine başkontrolörü olan ve Amerika’da uluslararası muhasebe ve denetim standartları konusunda çalışmalar yapan Aykut Erdoğdu dün bu konuyu gündeme getirerek “3. havalimanı ihalesiyle ilgili olarak hükümetin yaptığı açıklamaların eksik ve yanıltıcı” olduğunu öne sürdü. Projeye ilişkin ulaşabildiğimiz belgelerin incelemesinden ihale aşamasında birçok hukuka aykırılıklar tespit ettiğini söyleyen Erdoğdu’nun tespitleri ise şöyle:
“ÇED Yönetmeliğinin 6. maddesinin 3. fıkrası uyarınca, idari işleme konu havalimanı için ‘ÇED Olumlu’ kararı alınmadıkça proje ihale edilemez. Halbuki aksi olmuştur. Çevresel etki değerlendirmesi süreci mevzuata uygun şekilde uygulanmamış ve halkın katılımı süreci ile ilgili zorunluluklar usulüne uygun surette yerine getirilmemiştir. İdari işlem anayasanın 56’ncı maddesine, proje alanının 6.172,7 hektarlık bölümü ormandır; ormanlık alanın yok edilmesi, zarar görmesi, amaç dışı tahsis edilmesi anayasanın 169. maddesine, proje alanı içinde 236 hektar meranın yok edilmesi, zarar görmesi, amaç dışı tahsis edilmesi anayasanın 45. maddesine aykırıdır. Ayrıca, proje alanı içindeki tarım arazilerinin yok edilmesi, zarar görmesi, amaç dışı tahsis edilmesi anayasanın 44. ve 45. maddeleri ile 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’na aykırıdır. Çevre düzeni planında havalimanı yapımı düzenlenmeyen alanda havalimanı yapımı için ihale açılması yasaya aykırıdır”.
Erdoğdu ihalenin yasa ve ilgili mevzuata aykırılığına daha başka örnekler de veriyor ve sözlerini şöyle noktalıyor:
“Tespit ettiğimiz hukuka aykırılıklar ve projenin gerçekleşmesi durumunda ortaya çıkacak telafisi mümkün olmayan çevre katliamını engellemek amacıyla proje konusu ihalenin iptali için Danıştay’a başvuruyoruz.
Danıştay’ın hiçbir gücün talimatına göre değil salt hukuka uygun karar vermesini bekliyoruz. Başta 3. köprü, 3. havalimanı ve Kanal projeleri olmak üzere halkımızı ilgilendiren projeleri yakından izlemeye devam edeceğiz.”
Arnavutköy’e yatırım yapanların yakından takip edeceği süreç bakalım nasıl sonuçlanacak.
kaynak:arnavutkoyden