SON DAKİKA

ArnavutköyBölgeden Haberler

Hayvanseverlerden Bolluca’daki hayvanlar için acil eylem planı

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Arnavutköy Bolluca’da gönüllerin desteği ile yaşatılmaya çalışılan zor durumdaki hayvanların durumlarının iyileştirilmesi için Hayvan Hakları Federasyonları tarafından “acil yardım ve kesin çözüm” talebi adında bir çağrı yayınlandı.

Elektronik posta,telefon ve basın yolu ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Arnavutköy Belediyesi’ne yapılan çağrıda yıllardır birçok belediyenin sahipsiz köpekleri Bolluca ormanlarına attığı;bölgede kısırlaştırma-bakım merkezi bulunmadığı için de bakımları gönüllülerce yapılan bu hayvanların uzun zamandır hasta, aç ve mağdur durumda bulundukları belirtildi.

Açıklamada şöyle denildi:
Belediyelerin yasayı ihlal etmeleri ve YASAL GÖREVLERİNİ YAPMAMALARI nedeni ile bu gün Bolluca’da, zorunlu olarak gönüllüler tarafından çevrelenmiş alanda yüzlerce köpek hasta, aç ve mağdur durumdadır.
İstanbul gibi milyar dolarlık bütçesi olan, ülke büyüklüğünde bir dünya kentinde, bu hayvanların mağduriyeti, “insanlık suçudur, ahlak suçudur, uygarlık suçudur ve yüce dinimiz İslam’ın da hayvanlara merhamet içeren yüce yaklaşımına” aykırıdır.
Bu bağlamda gönüllülerin taleplerinin, aklın ve vicdanın ve öncelikle de yasaların çerçevesinde yapılması gerekenlerin, İl Özel İdaresi ve Belediye Hizmetlerine Gönüllü Katılımı Yönetmeliği uyarınca da gündeme alınmasını ve acilen uygulanmasını talep ediyoruz. ”

İKİ AŞAMALI UYGULAMA PLANI TALEBİ

Hayvan Hakları Federasyonlarının ortak açıklaması olarak yayınlanan duyuruda iki aşamalı olarak yapılması öngörülen uygulama planına ilişkin detaylar da şu şekilde sıralandı:

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1440866829993{background-color: #ededad !important;}”]1. ACİLEN HEMEN İMDAT ELİ OLARAK YAPILMASI GEREKENLER:
a) Bolluca’da mevcut köpeklerin tedavisi, bakımı ve iyileşme sürecinde kısırlaştırılması için oraya yeni 3 TEDAVİ KONTEYNIRI konmalı, Arnavutköy Belediyesi ve İBB tarafından, SAHA ÇALIŞMASI yapmak üzere geçici görevlendirilecek 2 veteriner bu hayvanları tedavi edip, iyileşenleri kısırlaştırmalı.
b) Bütün İstanbul’a hizmet etme görevini üstlenmiş olan ve tüm ilçelere ekipleri ile sürekli olarak girerek köpek toplayan İBB, buradaki sorunla da ilgili olarak BU sorumluluğunu yerine getirerek ve Arnavutköy Belediyesi ile müşterek olarak buraya mama desteğini gönüllü bağışlarına gerek kalmadan karşılamalıdır.
c) Bolluca toplama alanı, İstanbul Orman Su İşleri Müdürlüğü tarafından hijyenik ve çevresel boyutta temizlenmeli, burada yaşayan köpeklerin ve onlarla ilgilenen gönüllülerin ve genel olarak hayvan – insan ve çevre sağlığına uygun hale getirilmelidir.
d) Saha çalışmalarının bölgesel olarak sürdürülmesi bağlamında, Bolluca toplama alanına GEÇİCİ GÖREV ile sözleşmeli veya taşeron firma üzerinden 2 Veteriner Hekim, 4 Veteriner Teknikeri, 3 gece bekçisi ve 6 eleman görevlendirilmelidir.
e) İl Özel İdaresi ve Belediye Hizmetlerinde Gönüllü Katılımı Yönetmeliği çerçevesinde, 5. madde gereği, gönüllüler ve bu geçici görevlendirilecek personelin iletişim halinde çalışmaları sağlanmalıdır.
f) Bunlar yapılırken başta İBB ve Arnavutköy belediyesinin ve çevre ilçelerin, yasayı ihlal ederek ormana hayvan atmaları JANDARMA ile irtibat kurulurak önlenmelidir.

2. KISA ZAMANDA YAPILMASI GEREKENLER (En fazla 3 ay içinde)
a) Arnavutköy Belediyesi, kendi İLÇE sınırları içinde yasaların gerektirdiği şekilde, orta ölçekli Geçici Bakımevi ve Kısırlaştırma Merkezi kurmalıdır. Bu bakımevi, 4 er odalı 3 prefabrik ev ile, 15 adet her biri 30 ar köpek alacak bahçeli bölmeler, 30 adet küçük tek köpeklik ilk müşahade bölmeleri, 20 adet anneli yavrular için ve küçük boy yavrular için tek köpeklik bölmeleri içeren ORTA ÖLÇEKLİ bir KISIRLAŞTIRMA MERKEZİ ve GEÇİCİ BAKIMEVİ yapmalıdır.
b) Bu prefabrik evlerin ve bahçeli alanların yapılması en fazla 2 aylık bir süreci gerektirir. Bir belediye bütçesi için çok küçük miktar olarak belirlenecek meblağa mal olur. Yıllardır eleman ve ilaç sarfı ve mazot sarfı ile üstelik de soruna çözüm getirmeden hayvanları toplayıp uzaklara atan Arnavutköy belediyesi, böyle bir bakımevine daha az harcama yaparak sorunu yasal ve insani boyutta çözmüş olur.
c) Bolluca’da zaten bu süreçte tedavisi başlamış olan hayvanlar bu bakım evine taşınır. Mevcut sahipsiz hayvanlar da ormana atılarak değil, bu geçici kısırlaştırma merkezinde rehabilite edilerek ahlaki, insani ve YASAL boyutta hizmet verilmiş olur.

3. ASLA KABUL EDİLEMEYECEK HUSUSLAR:
a) HAYVANLARIN ARNAVUTKÖY İLÇESİ DIŞINA ÇIKARILMASI KABUL EDİLEMEZ: Kuduzun eradike edilmediği bölgelerde şehirlerde, hayvanların ilçe veya kendi yaşam alanı dışına çıkarılması, KUDUZ AÇISINDAN tetikleyicidir. Bu nedenle geçici bakımevi ve kısırlaştırma merkezi, mutlaka ARNAVUTKÖY İLÇE SINIRLARI içinde yapılmalı, mevcut Bolluca Hayvanları ve Arnavutköy deki hayvanlar Arnavutköy sınırları içinde rehabilite edilmelidir. Ayrıca, bütün İstanbul için, İBB ilçeler arası kedi köpek toplama ve dağıtma uygulamasından da acilen vaz geçmelidir.
b) BÜYÜK DEVASA BAKIMEVİNE GEREK YOKTUR: Gereksiz masraf artırıcı DETAYLAR ile büyük devasa bakımevlerine kesinlikle ihtiyaç yoktur. Hayvanların ihtiyacı, toprak, ağaçtan oluşan; yazın kızgın güneşten ve kışın soğuktan korunacakları korunaklar, önlerine konacak bir kap yemek ve sudur. Büyük devasa yapılar, işletmesi de büyük masraflara mal olacağından ve sadece müteahhit firmalara faydalı olacağından !! tercih edilmemelidir.
c) UZAK YERLERE KURULACAK BAKIM EVLERİ; “MAZOT GİDERİ, ARAÇLARIN AMORTİSMANI VE ELEMAN GİDERİ” İLE DEVLETİ GEREKSİZ YERE ZARAR ETTİRECEĞİNDEN TERCİH EDİLMEMELİDİR: Hayvanların sürekli uzak yerlere taşınması ise, zaten pahalı olan MAZOT sarfı nedeni ile devletin mali kaynaklarının ZARARA UĞRATILMASI sonucunu doğuracağından tercih edilmemelidir. Ayrıca arabaların amortismanı ve eleman gideri de hesaba katılmalıdır.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

HABER:Arnavutkoyden.com/Engin Akpınar

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Benzer Haberler