SON DAKİKA

Arnavutköyden Manşet HaberlerGüncel Haberler

Kredi dosya masrafları nasıl geri alınır? (dilekçeler ile birlikte)

Kredi çekerken dosya masrafı ödeyen vatandaş şimdi o parayı geri almak için bankalara hücum etti.Tüketici Kanunu’nda yapılan değişiklikler kapsamında kredi çekerken ödediği dosya masrafını geri alanların sayısında adeta patlama yaşanıyor.

‘BDDK veya avukatlık bürosundan arıyoruz” diyerek vatandaşı ” Kredi dosya masrafınızı sizin adınıza bankanızdan geri alıyoruz” şeklindeki vaatlerle kandıran dolandırıcılara karşı geçtiğimiz günlerde BDDK ve ilgili kurumlardan uyarılar yapılmış, vatandaşın bu noktada daha dikkatli olması istenmişti.

Bu uyarılar kulağınızın bir yerinde küpe olsun ama, kredi dosya masrafı noktasında şimdiye kadar sıkı durun öyle ya da böyle tam 3 milyon kredinin dosya masrafı bankalardan temin edilerek hak sahiplerine geri ödendi.

Ülke genelinde son 10 yıl içinde verilen kredilerden ötürü ödemesi yapılması gereken dosya sayısı ise 40 milyondan fazla. Yani daha on milyonlarca kişiye başvuru olması halinde ödeme yapılacak.

Tüketici Kanunu’nda yapılan değişiklikler ve Yargıtay tarafından verilen emsal kararlar sonrası son 1,5 yıldır avukatlar yoğun bir mesai içerisine girdi.Uzun yıllar tartışma konusu olan ve kredi kullanan vatandaştan haksız yere alındığı savunulan dosya masrafları Yargıtay tarafından verilen emsal kararlar göz önünde bulundurularak bankalardan bir bir geri alınırken, son zamanlarda vatandaşın bilinçlenmesi ile birlikte bu yöndeki taleplerde adeta patlama yaşanmaya başlandı.

VATANDAŞDAN MASRAF ALMIYORLAR

Ortalama 250 lira olan dosya masrafını geri almak için açacağı davanın masrafından çekinen vatandaşın imdadına avukatlar yetişti.Göz korkutan dava masraflarını vatandaştan almadan dosyaları devralan avukatlar 20′şer 30′ar gruplar halinde dosyaları mahkemelere taşıyarak birkaç gün içerisinde sonuç alıyor ve vatandaşa parasını iade ediyor. Avukatların vatandaşa ulaşmak ve toplu dosya oluşturmak için çağrı merkezlerini de kullandığı belirtiliyor.

AVUKAT BAŞINA GÜNLÜK 30 DOSYA DÜŞÜYOR

Öyle ki gelinen noktada avukat başına günlük 10 ile 30 adet arasında dosya düştüğü ifade ediliyor. Bu zamana kadar yapılan dosya başvuru sayısı ise 3 milyonu aştı.Yapılan başvurulardan yüzde 99 oranında olumlu geri dönüş alındı ve hak sahiplerine paraları iade edildi.

“‘VATANDAŞ UĞRAŞMAK İSTEMİYOR”

Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz avukatlar süreci şu sözlerle özetliyor;”’Normalde bir dava açmanın usulü vatandaş avukata gider vekâletini verir bunun yanı sıra dava masraflarını da öder. Bunun üzerine de avukat takibe başlar. Çünkü vatandaş dava masrafları olduğu için 100-200 liralık dosya masrafıyla uğraşmak istemiyor. O yüzden biz vatandaşlardan vekâletlerini alarak bu tarz talepleri topluyoruz. Masrafları cebimizden ödeyerek yasal süreci başlatıyoruz. Parayı tahsil ettikten sonra ise bize vatandaş tarafından verilen hesaplara paralarını yatırıyoruz. Biz bu işte vatandaştan hiçbir şekilde para almıyoruz. Dava masrafları karşı taraftan tahsil ediyoruz bir de bunun üstüne vekâlet ücreti kazanıyoruz. Bu işten ne benim ne de müvekkilimin bir zararı olmuyor. ”

PARA 10 GÜN İÇİNDE HESAPTA!

Türkiye genelinde 1,5 -2 yıl içinde 3 milyon başvurunun yüzde 99′una geri dönüş yapıldığını belirten avukatlar, paranın geri ödenmesi noktasında iki hususun olduğunu belirterek,

”Birincisi Tüketici Hakem Heyetine gitmeden icra takibi başlatılır ve bankaya bu icra evrakı bir gün sonra tebliğ edilir. Banka tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içinde bu karara itiraz edebilir. Şayet banka bu tebliğe itiraz etmez ise 10 Gün içinde vatandaş parasını alıyor. Şayet eder ise bu sefer de İtiraz ile birlikte tüketici hakem heyetine başvuruluyor.

Burada iş yoğunluğu olduğu için en az 3 ayda sonuç alınıyor. Ancak Hükümet 550 raportör ataması yapacak. Bu atamalardan sonra bu sürede 1 aya kadar inecek.” diye konuştu.

SON 10 YILLIK KREDİLERİ KAPSIYOR

Yargıtay tarafından verilen emsal karar 2004 yılından bu yana yani 10 yıllık zaman aşımını doldurmamış kredileri kapsıyor. İstatistiklere göre ise son 10 yılda 40 milyondan fazla kişinin kredi kullandığı görülüyor. Normal kredilerde ortalama 250 TL olan dosya masrafı konut kredilerinde 3 bin TL gibi çok ciddi rakamlara kadar da çıkabiliyor.

KENDİNİZ UĞRAŞMAK İSTERSENİZ İŞTE DOSYA MASRAFI ALMA REHBERİ

6502 sayılı Yeni Tüketici Kanunu’nda yapılan değişiklik ile kanunun 28.05.2014 tarihinde yürürlüğe girecek olan hükümleri uyarınca dosya masrafı 2 bin TL’nin altında olan tüketiciler, ikametgah adreslerinde bulunan ilçe hakem heyetine başvurabilecekler. 2 bin TL’den 3 bin TL’ye kadar olan alacaklar için ise valilik bünyesinde kurulan il hakem heyetlerine başvuru yapılması gerektiğini belirtilen Kazma, 3 bin TL’nin üzerindeki alacaklar için Tüketici Mahkemesi’nde dava açılması gerektiğini iletti.

Kazma, sonraki aşamaları şu şekilde açıkladı: “Tüketici Hakem Heyeti’nin verdiği karara tarafların 15 günlük itiraz süresi var. İtiraz durumunda tüketici mahkemesine dava açılması gerekiyor. Görülecek olan dava, Yargıtay kararları ışığında hukuka uygun bir şekilde sonuçlanacaktır. Hakem heyetinin kararları tıpkı mahkeme ilamı gibi icraya konulabilir ve mahkemeye yapılan itiraz kararın icrasına engel değildir.”

DİLEKÇE VE DELİLLER ÖNEMLİ

Son 10 yılda kredi kullanan ve dosya masrafı Ödemiş herkesin emsal karardan yararlanabileceğini belirten Kazma, davanın tüketici lehine sonuçlanması için en önemli noktanın usulüne uygun bir dilekçe ile başvuru yapılması gerektiğini söyledi. Kazma, aynı zamanda delil niteliği taşıyan belgelerin de (dekontlar, kredi sözleşmesi, hesap dökümü vb.) eksiksiz olması gerektiğinin altını çizdi.

İŞTE DOSYA MASRAFINI GERİ ALMANIZ İÇİN GEREKLİ BİLGİLER!

Sayın Tüketiciler, Kredilerden alınan “dosya masrafı, ekspertiz, kredi tahsis değerlendirme ücreti, vb.” bedelleri banka sizinle müzakere etmeden kesintisini yapamaz. Dolayısıyla kredi alırken benzer kesintiler yapıldıysa, bu ücret kesintilerini geri alabilmek için aşağıdaki yolu izleyiniz.
Kredilerden alınan “dosya masrafı, hayat sigortası, ipotek fekki, ekspertiz ücreti vd.” kesintileri banka sizinle müzakere etmeden kesintisini yapamaz. Dolayısıyla bu ücret kesintilerini geri alabilmek için aşağıdaki yolu izleyiniz. (DASK Sigortası Yasa gereği Mecburidir.)
Kredi sözleşmesi yoksa bankanızdan isteyiniz. Yasa gereği banka bir örneğini vermek zorundadır. Dilekçe örneği aşağıdadır.

1.Kredi sözleşmenizi mutlaka okuyunuz. Sözleşmenizde bu ücretler belirtilmemiş veya belirtildiği halde sizinle müzakere edilmeden bilginiz ve onayınız olmadan tahsil edilmiş ise,

2.Bankanın Genel Müdürlüğüne (Mail, Faks veya İadeli Taahhütlü Mektup ile) kesilen bedel/bedellerin tarafınıza ödenmesini isteyiniz. İspatı bakımından iadeli taahhütlü mektup ile ihtar göndermenizi önermekteyiz. Olumlu yanıt alamazsanız o zaman,

3.Kesilen bedel miktarı 2013 yılı için 1.191,52.-TL’ye kadar miktar ise ikamet ettiğiniz yerde bulunan hakem heyetine dilekçe ile başvurunuz. Hakem heyetleri ilçelerde kaymakamlıklarda, İllerde valilik Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüklerinde bulunmaktadır. Hakem heyetlerinin 2013 yılı için 3.110,58.- TL’ye kadar olan kararları bağlayıcı olmayıp bir üst merci Tüketici Mahkemesine delil niteliği taşımaktadır.

4.Kesilen bedel miktarı 2013 yılı için 1.191,52.-TL’nin üzerinde ise doğrudan Tüketici Mahkemesine dilekçe ile başvurunuz. Davanızı kendiniz bizzat açabileceğiniz gibi avukatınız aracılığıylada açabilirsiniz. Avukat mecburiyeti yoktur.

5.Tüketici Mahkemeleri olmayan yerlerde aynı sıfatla “ASLİYE HUKUK MAHKEMELERİ” yetkilidir. BAKIRKÖY, BAHÇELİEVLER, BAĞCILAR, ESENLER, GÜNGÖREN VE ZEYTİNBURNU İLÇELERİ “BAKIRKÖY TÜKETİCİ MAHKEMESİ ADLİ BÖLGESİ GÖREV ALANI İÇERİSİNDEDİR.” “HSK’nın 19.07.2007 tarih ve 336 Sayılı Kararı”
6.1.191,52.-TL’nin üzerinde bedeller için Mahkemeye müracaat ettiğinizde HMK’ya göre sizden peşin avans gideri ücreti alınır.

7.Mahkemeyi kaybetmeniz halinde “mahkeme masrafları, bilirkişi ve tebligat ücretleri ile karşı tarafın 660.-TL’lik avukatlık” ücretini ödemeniz söz konusu olabilir.
8.Bunun için ilgili mercilere müracaat etmeden önce sözleşmenizi okumanızı, ödeme belgelerini temin etmenizi ve belgelerin asıllarını (HMK’ya göre) başvuru dilekçelerinize eklemenizi önemle belirtiriz.Birer fotokopisi ve başvuru dava dilekçesinin bir örneğini kendinizde saklayınız.
DİLEKÇE ÖRNEKLERİNİ BURADAN İNDİRİN

Bankaya ihtarname dilekçesi İndir word

Dosya Masrafı TSHH Dilekçesi İndir word 

Dosya Masrafı Tüketici Mahkemesi Dilekçesi İndir word  
(Dosya_Masrafi_Tuketici_Mahkemesi_Dilekcesi)

Yargı kararları:

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi Dosya Masrafı Kararı İndir word

BANKALARIN DOSYA MASRAFI, KOMİSYON, VB. GİDERLERİ HAKKINDA YARGITAY KARARI İndir word
10. ÖNEMLİ NOT: Yukarıdaki bilgiler bilgilendirme amaçlı olup herhangi bir yargı kararı niteliği taşımamaktadır. Dolayısıyla Yargı mercilerine başvurularınızda farklı sonuç almanız halinde derneğimizi bağlayıcılığı yoktur.
Bu sayfayı Tüketiciler Birliği Genel Sekreteri Mehmet İmrek, hazırlamıştır.

—–

DİLEKÇE ÖRNEĞİ (KOPYALA-YAPIŞTIR YAPARAK DÜZENLEYEBİLİRSİNİZ)

—-

………………BANKASI……………………ŞUBESİ MÜDÜRLÜĞÜNE

 

…………….nolu müşterinizim. Şubenizden ……………… tarihinde …………… ay vadeli olarak ……….. faiz oranı üzerinden …………………. TL ………………. Kredisi kullandım ve ……………. Ay ödeme yaptım.

 

İlgili krediyi kullanırken dosya masrafı adı altında tarafımdan eke makbuzunu sundugum ………… TL kesinti yapılmıştır. Kesinlen bu tutarın, 4077 sayılı Tüketici Koruma Kanunu’na göre haksız şart sayıldığından tutarın tarafıma iade edilmesini talep ediyorum.

 

Tarih :

Adres: Ad,

Soyad: İmza:

 

—–

 

Benzer Haberler