İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından onaylanarak yürürlüğe giren 1/100 bin ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planına ilişkin raporda, 3. Havalimanı’nın Silivri`nin Gazitepe mevkiine inşa edileceği kesinleşti. 3. köprü projesi ise raporda yer almayarak bir anlamda yok sayıldı
arnavutköy hadımköy
Raporda, İstanbul Boğazı’na yapılması planlanan 3. köprü projesinin kentin kuzeyindeki ormanlık alandan geçeceğinin kesinleşmesi göz ardı edilerek “Plan, kentin kuzeyindeki ormanlara, su kaynaklarına ve boğaza karşı önemli bir tehdit oluşturan kuzeye eğilim gösteren büyümenin de önüne geçilmesini hedefliyor” denildi.
Haydarpaşa Limanı’nın da dönüştürüleceği kaydedilen raporda, limana ilişkin nasıl bir dönüşüm öngörüldüğü ise açıklanmadı. Raporda, Ambarlı ve Pendik Limanları’nın korunacağı, Tekirdağ-Marmara Ereğlisi Limanları’na entegre edilecek yeni liman alanı olarak da Gümüşyaka-Çanta sınırının belirlendiği ifade edildi. Çorlu’ya yapılması planlanan 3. havalimanının ise Silivri Gazitepe’ye inşa edilmesi kararlaştırıldı. Su toplama havzaları ile tarım arazilerinin yoğunluklu olarak yer aldığı Silivri-Büyükçekmece Gölü aksında Kayabaşı ve Ispartakule ile Anadolu Yakası’ndaki Maltepe, Orhanlı, Şile ve Ağva bölgelerinin ise kentsel ve kırsal yerleşim alanlarının gelişme bölgeleri olarak belirlenmesi dikkat çekti.
arnavutköy hadımköy
Arnavutköy-Hadımköy’e Yeni Sanayi Sitesi
Rapora göre Silivri, Kıraç, Yakuplu, Gaziosmanpaşa, Maslak, Bostancı ve Maltepe’deki küçük sanayi siteleri de Hadımköy’de yapılacak olan Akpınar Sanayi Sitesi’ne taşınacak.
Tuzla Tersaneler Bölgesi’nin ise işlevinin azaltılacağı kaydedilen raporda, Pendik-Güzelyalı Bölgesi’ndeki “Tersane gelişim alanına” yat ve gezinti teknelerinin üretimi ve satışının yapılacağı tesisler inşa edilecek.
Harem Otogarı’nın atıl duruma geldiği gerekçesiyle kaldırılacağı da belirtilen raporda, TEM Otoyolu üzerinde Silivri, Selimpaşa, Bahçeşehir, Arıcılar, Kavacık, Ataşehir ve Kurtköy’de “cep otogarları” oluşturulacağı ifade edildi.