Büyük kısmı Arnavutköy sınırları içinde yer alan ve projelerle birlikte kurulması düşünülen “Yeni İstanbul”un 24.475 Hektarı için “Yenişehir Rezerv Yapı Alanı” İmar Planına Esas Mikrobölgeleme Etütleri yapıldı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen çalışma ile Arnavutköy, Hadımköy,Başakşehir ve Küçükçekmece’yi de kapsayan alanda olası afet tehlikelerini ve zeminin mühendislik parametlerini belirleyerek yerleşime uygunluk değerlendirmesini yaptı.
Aynı zamanda önlem projelerine ve parsel bazlı zemin etüt raporlarına da yön verecek bu çalışma kapsamında; arazi incelemeleri, sondaj çalışmaları, jeofizik çalışmalar ve elde edilen laboratuar verilerine göre inceleme alanındaki olası afet tehlikeleri ve zeminin mühendislik parametreleri belirlenerek yerleşime uygunluk değerlendirilmesi de yapıldı.
4 Etaplı İnceleme
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin daha önce hazırladığı jeoloji haritaları üzerinde de karelaj-hücrelendirme çalışmaları tamamlandı. Çalışmalar kapsamında bölgede yeraltı radarı ölçümü, sismik yansıma ölçümü, sismolojik etüdler gerçekleştirildi. Yenişehir için son derece önemli olan çalışmalar 4 etap halinde yapıldı.
İlk etapta, Arnavutköy İlçesinin Boyalık, Baklalı, Yassıören, Dursunköy Köyü’nü, Hadımköy Beldesinin, Çilingir, Hastane, Sazlıbosna Mahallesi’ni ve Başakşehir İlçesinin Şamlar Mahallesi’nin bir kısmını kapladı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmış jeoloji haritaları üzerinde; dolgu birimlerin, alüvyon alanlar karelajlanarak çalışma alanında 412 adet hücre oluşturuldu.
İkinci etap ise Arnavutköy İlçesinin, Çilingir, Baklalı, Hacımaşlı Köyü’na, Taşoluk ve Haraçcı Mahallesi ile Hadimköy Beldesinin, Sazlıbosna Köyü’nü içerdi. Ön çalışmada alüvyon birimler 5 milyon 730 bin metrekare, diğer birimler ise 61 milyon 430 bin metrekare alanı kapladı.
Üçüncü etap ise Arnavutköy, Başakşehir, Avcılar ve Esenyurt İlçelerinde çoğunluğu sanayi alanlarını kapsayan idari sınırlarda oldu.
Yerleşim olabilecek yerler belirlendi
Çalışma ile “Yerleşime Uygunluk Haritaları” hazırlanarak yetkililere sunuldu.Bu kasamda incelenen alanların toplamında % 15 kadarının “Uygun Alan” olduğu geri kalan yerlerin ise “Önlemli Alan” olarak kademeli sınıflandırıldığı görüldü.
Haber:Arnavutkoyden