Arnavutköy’e yapılacak olan 3. Havalimanı çevresinde bulunan arazi satışları ile ilgili olarak Aydınlık Gazetesi’nden Gazeteci Bekir Batu’nun yaptığı haber büyük ses getirdi.
Büyük Kazanç İddiası:
Havalimanı inşaatı, hemen yanına yapılmaya başlayınca arazilerini 326 milyon bedelle TOKİ’ye devreden Ülker, milyarlarca dolarlık kazanç elde edecek
İstanbul’da yapımına başlanan 22 milyar avroluk 3. Havalimanı, en çok Ülker Grubu’nun yüzünü güldürdü. Başbakan Erdoğan’a ve ailesine yakınlığıyla bilinen Ülker Grubu, 7 yıl önce sanki içine doğmuşçasına Arnavutköy’ün kuş uçmaz kervan geçmez bölgesi Dursunköy’den tam 3 milyon 630 bin 821 metrekare arazi satın aldı. Ancak o yıllarda köylülerden kelepire düşürülen arazilerinin başına şimdilerde adeta talih kuşu kondu. Çünkü Kuzey Marmara Otoyol Projesi kapsamındaki 3. Boğaz Köprüsü uzantı yolu bu arazinin tam ortasından geçti, İstanbul’a yapılacak 22 milyar dolarlık yeni havalimanı inşaatı da Ülker’in arazisinin hemen yakınında yapılmaya başlandı.
Ucuza aldığı arazileri 326 milyona TOKİ’ye devretti
Arnavutköy Dursunköy Bölgesi Karahalil Çiftliği mevkiindeki arazileri köylülerden kelepir fiyata satın alan Ülker, 31 Mayıs’ta Başbakanlık bünyesindeki TOKİ’ye bağlı Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.’ye arazilerini 326 milyon lira bedelle devretti. Ülker, söz konusu kurumla hasılat paylaşımlı gelir ortaklığı sözleşmesi de imzaladı. Bu sözleşmeyle sadece arazi tespit değerinden yaklaşık 250 milyon lira kazanç elde eden Ülker, söz konusu arazide TOKİ ortaklığıyla yürütülecek inşaat projelerinden de milyar dolarlık kazanç elde edecek.
Arazileri paravan şirketler topladı
İşte 3. Havalimanı projesiyle kısa sürede değerlenen Arnavutköy Dursunköy’de Ülker Grubu’nun yaptığı dikkat çeken faaliyetler:
Ülker Ailesi’ne ait Yıldız Holding, Arnavutköy’deki 3 milyon 630 bin 821 metrekare araziyi (3 bin 600 dönüm) kendi bünyesindeki SOFT Metal ve GİZ AJANS isimli iki şirket üzerinden topladı. Merkez adresleri Üsküdar Kısıklı’daki Yıldız Holding olan, Soft Metal Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi ile Giz Ajans Organizasyon Reklam Tanıtım Pazarlama Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Arnavutköy Dursunköy Bölgesi’nden tam 14 ayrı parsel satın aldı. 2006 yılında Mart ve Nisan aylarında yapılan arazi satın alma işlemleri, gündemde henüz daha 3. Havalimanı ve 3. Köprü konusu yokken yapılmaya başladı. Ülker Grubu’na ait 2 şirket, sadece iki ay içinde neredeyse bölgedeki tüm arazileri satın aldı. Arazi fiyatlarının o günlerde düşük olması nedeniyle köylülerden ucuz fiyattan alınan arazilerin toplamı, 3 milyon 630 bin 821 metrekareyi buldu. 14 parselden, 12’sini Giz Ajans, diğer 2’sini de Soft Metal satın aldı.
Mayıs’ta Havalimanı ihalesi yapıldı, 2 Mayıs’ta şirketler feshedildi
Ülker’in satın aldığı araziler, 3. köprü uzantı yolunun tam ortasından geçmesi ve 3. Havalimanının sadece birkaç kilometre uzaklıkta yapılmaya başlanmasından hemen sonra kısa sürede değerlendi. Arazilerini daha da değerlendirmek isteyen Ülker Grubu, bu kez de TOKİ’yle hasılat paylaşımlı gelir ortaklığı için temasa geçti. 3 Mayıs’ta, 3. Havalimanı’nın ihalesi yapılmadan sadece bir gün önce 2 Mayıs’ta Soft Metal ve Giz Ajans için şirket kapanışı verildi. Bu iki şirket üzerine kayıtlı 3 milyon 630 bin metrekarelik arazinin de TOKİ’ye bağlı Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş’ye devredilmesi için süreç işletildi.
İhaleden 10 gün sonra TOKİ ile protokol imzalandı
Ülker Grubu ile Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. arasında 31 Mayıs’ta yapılan bir sözleşmeyle Arnavutköy’deki araziler, 326 milyon 773 bin lira bedelle TOKİ’ye geçti. TOKİ’yle yapılan sözleşmenin, 22 milyar avroluk 3. Havalimanı inşaatını alan LİMAK grubu (Limak-KolinCengiz-Mapa-Kalyon ortak girişimi) ile Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) arasında 20 Mayıs’ta yapılan protokolden sadece 10 gün sonra yapılması dikkat çekti.
kaynak:ulusalkanal.com.tr
Yıldız Holding’den Cevap
Yıldız Holding iddialarla ilgili olarak Wall Street Journal’ın sorularını yanıtladı.
1944 yılından bu yana faaliyet gösteren Ülker’in haberde bahsi gectiginin aksine, TOKI ile arasinda bu yerlerin devriyle ilgili herhangi bir hasılat paylaşımlı gelir ortaklığı sözleşmesinin bulunmadığını ifade eden Holding, açıklamasında, “Bu iddia gerçek dışıdır. Sözkonusu taşınmazların bulunduğu yerler TOKİ’nin çalışma alanı olup istimlak bölgesidir. İstimlak edilecek yerler ilgili kanuna dayanarak uzlaşma yolu ile ilgili kuruma satılmıştır” denildi.
Bölgedeki taşınmazların güncel m2 rayiç değerleri 150-200 TL aralığında olmasına rağmen taşınmazların satış işleminin metrekare için 90 TL üzerinden gerçekleştirildiğini ifade eden Holding’in açıklaması şöyle devam etti: “Ekspertiz raporundaki rakam bile taşınmazların satış değerinin üzerindedir. Dolayısıyla kamunun zararına bir işlem söz konusu değildir. İsmi gecen Giz Ajans ve Soft Metal isimli şirketler grup şirketimiz olup, bu şirketler birleşme yoluyla devir alınmış ve tüzel kişilikleri hak ve sorumluluklarıyla birlikte Yıldız Holding bünyesinde son bulmuştur. İddia edildiği gibi şirketlerin feshi söz konusu değildir. Grubun kuruluşundan bugüne kadar faaliyet alanlarında yalnızca işine odaklandığını tüm siyasi partilere ve sivil toplum kuruluşlarına eşit mesafede durmuştur.”
2005’TE GÜNDEME GELDİ
Yıldız Holding’în arsaları aldığı yıl 2006. Aslında üçüncü havalimanının Erdoğan tarafından ilk ilan edildiği yıl 2005. Erdoğan, AKP Genel Merkezi Ar – Ge Başkanlığı tarafından Green Park Otel’de düzenlenen ‘1. Bölge Teşkilat Eğitim Programı’ toplantısında yaptığı konuşmada, İstanbul Atatürk Havalimanı’nın artık ihtiyaçlara cevap veremediğini ve mevcut şartlarda birkaç yıl daha idare edebileceğini belirterek, “”Bizim ondan sonrasını kuşatacak dev bir havaalanına ihtiyacımız var. Avrupa Yakası’nda şu anda arkadaşlarımız bunun arayışı içindeler. Bir taraftan bu arayış gerçekleştiriliyor. Bir rahatlamayı getirecek, gerek iniş – kalkışlarda, gerek terminal hizmetlerinde bunu başaracak bir havaalanını inşallah süratle tamamlayacağız. Bunları, alt yapılarıyla beraber dünyadaki modern havaalanlarıyla yarışır konumda hazırlamayı düşünüyoruz. Ulaştırma Bakanlığı talimatı aldı, çalışmalarını yürütüyor” demişti. Erdoğan’ın bu demecinin ardından Ali Babacan da 2007 yılında ” İstanbul’daki 3. havaalanı projesine artık yavaş yavaş başlıyoruz. Şu anda 2 tane havaalanımız var. Üçüncüsü İstanbul için de Türkiye için de gerekli” şeklinde konuşmuştu.
Projenin yeri ise kamuoyuna 2012’de açıklandı. 2012’de çıkan haberlerde yer “Büyükşehir Belediyesi’nin beş aylık çalışmalarının sonucunda havalimanının Karadeniz sahiline kurulmasına karar verildi” olarak ilan edildi. 120 milyon ylcu kapasiteli havalimanının Arnavutköy-Göktürk-Çatalca yollarının birleştiği kavşaktaki 3 bin 500 hektarlık bölgeye yapılacağı açıklandı. Daha sonra yolcu kapasitesi 150 milyon kişiye çıkartıldı. Yıldız Holding’in 3 milyon 630 bin metrekarelik arazisi de proje kapsamında TOKİ tarafından alındı. Aydınlığın haberine göre Yıldız Holding ile Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş arasında 31 Mayıs’ta yapılan bir sözleşmeyle Arnavutköy’deki araziler, 326 milyon 773 bin lira bedelle TOKİ’ye geçti. TOKİ’yle yapılan sözleşmenin, 22 milyar euroluk 3. Havalimanı inşaatını alan LİMAK grubu (Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon ortak girişimi) ile Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) arasında 20 Mayıs’ta yapılan protokolden sadece 10 gün sonra yapılması dikkat çekti.
Açıklamalarının ardından sabah saatlerinde aradığımız Yıldız Holding, “2006 yılında arazilerin metrekaresi için ne kadarlık ödeme yapıldı?” sorusuna ise cevap vermedi.kaynak:wsj.com.tr