Arnavutköy Zabıta Müdürlüğü, vatandaşın sağlığını düşünmeden üretim yapan ve bu yolla haksız kazanç sağlayan fırınlara göz açtırmıyor. Halkın en temel yiyecek maddesi ekmeğin üretiminin yapıldığı fırınlara bu sabah denetleme operasyonu yapıldı. Arnavutköy Zabıta Müdürlüğü ekipleriyle beraber, Arnavutköy Sağlık İşleri Müdürlüğü ve Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü’de denetimde görev aldılar.
Arnavutköy Zabıta Müdürlüğü’nden 5 , Arnavutköy Sağlık İşleri Müdürlüğü’nden 2 ve Arnavutköy Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü’nden 2 kişilik ekip 3 ayrı araçla bu sabah 05.00’den itibaren fırın denetimlerine başladı. Başta genel temizlik kurallarına, fırın depo alanının hijyen koşullarına uygunluğu, çalışanların kılık kıyafet ve işyeri çalışma kurallarına uygunluğu, sağlık raporlarının kontrolü, haşarat ile ilgili mücadele yöntemlerinin ve ekmek gramajının kontrol edildiği denetimlerde eksiklikleri olan fırın sahipleri uyarıldı ve gereken zabıt düzenlenerek ilgili yerlere gönderilmek üzere hazırlandı.
Haksız Kazanç Sağlanıyor
Denetimler sırasında gramajların birbirinden farklı sonuçlarda çıkması dikkat çekti. Arnavutköy Zabıta Müdürü Ekrem Baltacı, ekmeğin net gramajının 300 gramdan aşağıda satılamayacağını, bazı fırınlarda şekerli ekmek adı altında bir belge düzenlenerek 150 grama kadar düşürülebilen ekmekler piyasaya sürüldüğünü, bunun haksız bir kazanca kapı araladığını ifade etti.
Ağır Cezalar Gelecek
Fırın denetimlerinin İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından da denetlenmesi gerektiğini ifade eden Baltacı; “yeni ilçe olmamız nedeniyle kaymakamlık ilçe tarım müdürlüğü yeterli personeli olmadığı için şu anda denetimlere pek katılamamaktadır. Ancak ilerleyen zamanlarda İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri de bu bölgedeki fırın denetimlerinde görev alacaktır ve o zaman sağlıksız üretim yapan yerler kapatmaya kadar giden ağır cezalarla karşılaşacak” dedi.
Gramajı Düşük Ekmek Satılıyor
Gramajı düşük ekmek satıldığını dile getiren Baltacı; “Bizim amacımız halkımıza en temel ihtiyacı olan ekmeği öncelikle temiz ortamda üretiminin sağlanıp, sağlık yönünden de kusursuz olmasını sağlamak. Biz yaptığımız denetimlerde 200 grama kadar düşen gramajlarda ekmek üretildiğini tespit ettik. Aynı fiyata 380 gram ekmek üretenle 200 gram üreten arasındaki fark büyük bir kazanç hırsızlığıdır” dedi.
Baltacı, İlçe Tarım Müdürlüğü ile ortaklaşa denetimlere katılacaklarını belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü; “Ayrıca insan sağlığı her şeyden önce geliyorsa bunların sağlık yönünden de uygunluğunu denetlemek bizim başlıca görevimiz. Şu an biz sadece belediye olarak, gıda denetiminde ve özellikle fırın denetiminde tüm yetkilere sahip değiliz. İlçe Tarım Müdürlüğü ile koordineli olarak çalışmalar yapmayı planlıyoruz. Bizim daha önceden uyarılarda bulunduğumuz ve mühürlediğimiz bir çok fırınla mahkemelerimiz sürüyor. Bu fırınlardan bazıları maalesef üretimlerine devam ediyor ve biz bu fırınlara yönelik denetlemelerimizi yine sürdürüyoruz ve gerekli mercilere yapılan faaliyeti bildiriyoruz “şeklinde konuştu.
Denetimler de görevli Arnavutköy Sağlık İşleri Müdürü Mehmet Türkan, üretim yapılan yerler ve un depolarının kontrolü sırasında hijyene yeterince önem gösterilmediğini tespit ettiklerini, çalışanların kılık kıyafetlerinin, özellikle saçların kapatılması gerektiğini, her çalışanın en az bir tane alt üst aynı renkte özel kıyafetlerinin olması gerektiğini, üretim yapılan yerlerde kesinlikle sigara içilmemesini, haşaratla mücadele araçlarının eksiksiz bulunmasını, ekmek bezlerinin en az haftada bir değiştirilmesi gerektiğini, un çuvallarının bulunduğu bölümün nemden arındırılmasını, çalışanların özellikle el ve tırnak temizliğine azami önem göstermesi gerektiğini belirtti.
Denetimde bir çok ekmek üretim tesisinde üretime uygun olmayan durumlarla karşılaşıldı ve gerekli işlemler başlatıldı.
Kaynak : arnavutkoy.bel.tr