Arnavutköy Belediyesi Zabıta Müdürlüğü tam kadro işbaşında. 40 kişilik ekibi ve 9 aracıyla hizmet vermekte olan zabıta müdürlüğü ilçe halkına hizmet etmek üzere gece gündüz görevi başında. Arnavutköy Zabıta Müdürü Ekrem Baltacı, “Normal şartlarda bölgemize 150 kişilik bir zabıta ekibi gerekir. Biz tüm yetersizliklere rağmen, ilçemiz için elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz” dedi.
Zabıta Müdürlüğü halkın başta can sağlığını tehdit edecek unsurları, çevre sağlığını, çarpık yapılaşmanın önlenmesi ve gıda satışı yapan yerlerin denetlenmesi başta olmak üzere bir çok denetim ve düzenleme görevini yürütüyor. Arnavutköy Belediyesi Zabıta Müdürü Ekrem Baltacı, zabıta müdürlüğünü ve çalışma koşullarını anlattı: “Arnavutköy Zabıta Müdürlüğü, 23 memur, 11 işçi ve geri kalanı hizmetli ve 9 araçla hizmet veren bir kurum. Yeni oluşan ilçe koşullarına uyum sağlamak üzere daha önce Haraççı Belediyesi olarak kullanılan binayı zabıta müdürlüğü olarak hizmete sunduk. Bunlar haricinde iki ayrı da karakol noktamız mevcut. Bunlardan biri eski Hadımköy belediye binasında, bir diğeri Durusu ek hizmet binasındaki karakol binamız. İlk olarak elimizde var olan imkanları değerlendirerek göreve başladık. Arızalı araçlarımızın bakımını yaptırıyoruz ve bunları araç yönetmeline uygun hale getirdik. Müdürlüğümüze bağlı birimler ağırlıklı olarak ilçemizde, imar işleri, çevre koruma, ruhsat işlemleri, evrak ekibi ve gezici ekiplerimizin yanı sıra pazar ekibi olarak görev yapmakta. Özellikle kaçak yapılaşmayla ilgili 775 sayılı yerel yönetimler yasasında hazine arazisi üzerindeki kaçak yapılaşmayla ilgili çalışmalarımız var. Özellikle seçim dönemlerinde artan kaçak yapılaşma bölgemizin de en büyük sorun noktasını oluşturuyor. Arnavutköy ilçe olmadan önce 1990 yılında çıkarılan “Belediye Zabıta Yönetmeliği”ni yeniden düzenledik. Yönetmeliği çıkarılan ve eklenen maddeleri yeniden düzenleyerek, 5393 sayılı Belediye Kanunu 15. Maddesinin (b) bendindeki “kanunların belediyeye verdiği yetki çerçevesinde yönetmelik çıkarmak, belediyeye yasakları koymak ve uygulamak, kanunlarda belirtilen cezaları vermek” yetkisi tanınmıştır. Biz bu yeni yönetmelik maddelerini “Belediye Kuralları Uygulama Yönetmeliği” adıyla kitaplaştırdık ve kaymakamlık, emniyet, jandarma, yerel basına gönderdik.
YAYA KALDIRIM İŞGALİNE SON
Bölgenin en büyük sorunu tabiî ki ruhsatsız yapılaşma.Özellikle kaçak yapıların yıkımı noktasında büyükşehir belediyesi ekipleriyle koordineli çalışıyoruz. Çünkü şu an teknik ve yeterli personel noktasında eksikliklerimiz var. 5326 sayılı kabahatler kanuna göre özellikle yaya kaldırımı işgal eden esnafımızla ilgili çalışmalarımız var. Çevre koruma noktasında denetim ekiplerimiz her gün görevi başında.
Yine zabıta müdürlüğümüze bağlı gece ekibimiz de var. Yeterli personel olmadığı için şu an 22.00’a kadar görev yapabiliyoruz. Ancak yeterli personel olduğu takdirde 24 saat görevde olan bir zabıta birimimiz de olacaktır. Biz hazırladığımız kitapçıkta bölgemize münhasır, uyulması gerekli kuralları içeren maddeleri belirledik. Burada birçok konuda uyulması gerekli kurallar ve cezaları belirtilmiştir.
Trafik konusunda zabıtanın yardımcı olma fonksiyonu var. Yani biz emniyet trafik ekiplerine yardımcı olabiliyoruz. Ya da yaya trafiğini işgal etmiş araçlarla ilgili işlem yapabiliyoruz. Yol çalışması yapılıyorsa çevre güvenliğini sağlamakla ilgili yükümlülüklerimiz var. Biz yinede emniyet müdürlüğüyle görüşme içerisindeyiz. Belediyemizin bir otopark kiralama ve çekici edinme talebimiz var. Bu bağlamda emniyet ile ortaklaşa bir çalışma yapabiliriz.
VATANDAŞ DESTEĞİ GEREKLİ
Burası yeni ilçe olduğundan biz elimizde birçok problemi birden bulduk. Burada en çok yaşanılan sıkıntı altyapı ve atıksu sıkıntısıdır. Kanalizasyon bağlantısının olmadığı yerlerde ve hayvan barınaklarının olduğu bazı köyler ve yerleşimlerde büyük sıkıntı yaşanıyor. Normal şartlarda nüfusu ikibini aşkın yerlerde hayvan besiciliği yapılamaz. Ancak biz tüm iyi niyetimizi de kullanarak bu konularla ilgili çalışmalarımızı hem ilgili kişileri mağdur etmeden hemde halkın genelinin sağlığını düşünürek yapmaya devam edeceğiz. Köy statüsünde olan yerlerde zaten hayvancılık yapılabiliyor. Arnavutköy’de daha önceki 2005 yılında çalışmalarımız sırasında 500’e yakın hayvan barınağı vardı. Şu an nerdeyse tamamı kaldırılmış vaziyette. Belki çok kıyı köşe yerlerde bir iki tane kalmış olabilir. Yine önemli sorunlardan biri de kaçak döküm olayı. Gün içerisinde olmayan bu dökümler gece geç saatte çok rahatlıkla yapılabiliyor. Bu araçların birçoğu ruhsatsız, plakasız ve hatta müdahale ekibinin can emniyetinin olmadığı araçlar ve kişiler tarafından gerçekleştiriliyor. Ekip gönderiyorsun ve bu ekibin üstüne araç sürebiliyorlar. Biz yine de halkımızın duyarlılığı sayesinde ihbar telefonlarını alır almaz anında değerlendirmeye çalışıyoruz. Bu konuda halkımızın desteğine ihtiyaç duyuyoruz.
KÖPEKLİ EV KONUSU (haberi okumak için tıklayın)
Halkımızdan konuşmamızın başında da bahsettiğim “Belediye Kuralları” kitapçığını, internet sitemizden okumalarıdır. Bizim haberlerimizi bizden öğrensinler. Örneğin yakın tarihte bir olay basında bazen olayın yanlış aktarılmasına neden olabiliyor. Bir mahallede tek göz odalı evinde sağlık koşullarının uygunsuz olduğu bir ortamda ve yaklaşık 50-100 arası köpek besleyen bir kadının çevre vatandaşların şikayeti üzerine evini boşaltmamız olayıdır. Yerel basında eksik çıkan olayın özeti ve aslı şu şekildedir: Bu kadın hakkında şikayetler yaklaşık bir yıl önce başladı. Biz gittik olayın doğruluğunu tespit ettik. Tabiî ki evin içine girmemiz için bu kadın rıza göstermedi bize. Emniyetten yardım istedik, emniyet bize ancak mahkeme kararıyla cebren eve girilebileceğini beyan etti. Biz savcılıkla il sağlık müdürlüğü ile yazışmalar sonucu ki bu süreç bir-birbuçuk yıl sürmüştür. Sonuçta karar çıktı. Emniyetten bize güvenlik konusunda yardımcı olmasını istedik ve biz bu şekilde eve girdik. Kadını ve 25 yaşındaki kızını tedavi amaçlı hastaneye yatırdık. Evdeki köpekleri ıslah evine gönderdik. Eşyalarını bir tutanakla teslim aldık ve depomuzda saklı durmaktadır. Daha sonra kadına yine bir tutanakla kadına teslim edilecektir. Benim üzüldüğüm bu olayda yerel basında, sanki belediye olarak, yıllarca biz ilgisiz kalmışız şeklinde haber yapılmasıdır.
Biz şu an Arnavutköy’de çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. Arnavutköy’deki ana caddeler başta Mehmet Akif Caddesi, Fatih Caddesi ve Necip Fazıl Caddesi üzerindeki tüm işyerlerinin dışarıya çıkardıkları mallarla ilgili çalışmalarımız var. Buradaki esnaflarımızın hiçbirinin mallarını dışarı çıkarmasını istemiyoruz. Çünkü buralar halkın çok yoğun kullandığı kaldırımlar ve esnafımız iş yerini açar açmaz bazen bir saat boyunca içerideki mallarını dışarıya yerleştirmekle uğraşıyor yine akşam bir o kadar zaman aynı malları içeri taşıyor. Fırın denetimlerimiz de yoğun bir şekilde devam ediyor. Bilindiği üzere tarım ürünlerini denetleme yetkisi ilçe tarım müdürlüğünde. Ancak yeni yasaya göre iskansız binalarda fırın ruhsatı alamıyor. Binanın projesinde fırın olarak belirtilmesi yada iskanlı olması gerekiyor. Onun haricinde bizim yasal sürecimizin devam ettiği bir çok fırın mevcut şu anda. Sonuçta halkın temel gıda ihtiyacı olan ekmeğin sağlıklı bir şekilde üretilmesi tüm amacımız. Biz şu an sağlık grup başkanlığı ve ilçe tarım müdürlüğüyle görüşmeye devam ediyoruz. Gramaj standardı olarak belirlenen oran üç yüz gramın altında ekmek satışı yapılamaz.
HEPİMİZ AYNI ÇEVREDE YAŞIYORUZ
Bizim bir diğer hedefimiz Arnavutköy’deki bütün işyerlerinin ruhsatlandırılması. Ruhsat müdürlüğü adı altında bir birimimiz mevcut. Sıhhi ve gayri sıhhi ne kadar işyeri varsa bunların tespiti ve ruhsatlandırılması yapılacak. Yine biz ilan ve reklam konusunda bir teklif yazdık meclise. Görüntü kirliliğinin önlenmesi amaçlı bu teklifimizde, bu ilan ve afişlendirmenin belediyece belirlenecek belli yerlere yapılmasını teklif ettik. Bütün ilan ve afişlendirme yine belediye personelince asılıp indirilecek.
Son olarak bizim amacımız Arnavutköy’ü öncelikle sağlık ve güvenlik başta olmak üzere, insanların çocuğu ile ailesiyle birlikte rahatça yaşayabileceği, kaldırımlarında rahatça gezebileceği, çevre ve ses, görüntü kirliliğinin olmadığı bir yaşam sunmaya çalışmak. Bu çalışmamızda bizlere aynı ortamın içindeki esnafımızda destek olmalı. Halkımızda bizlere yardımcı olarak hep beraber güzel bir ortam meydana getirmek tüm amacımız.”