Samsun’un Ladik ilçesinde 4 yıl önce bulunan mamut fosillerini inceleyen uzmanlar, fosilin 2 milyon yaşında olabileceğini belirtiyor.
Samsun’da kullanılmayan maden ocağında 2010 yılında bulunan mamut fosillerinin 2 milyon yıl öncesine ait olduğu belirlendi. Geçmişe ışık tutacak olan fosiller Samsun’daki müzede sergilenecek.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Samsun Kültür ve Turizm Müdürü Yüksel Ünal, Ladik ilçesindeki özel bir firmaya ait olan son 10 yıldır atıl bekleyen linyit kömürü madeninde 4 yıl önce bazı fosillerin bulunduğunu kaydetti. Fosillerin neye ait olduklarını ve yaşının tespit edilmesi için ilk incelemenin 2012 yılında yapıldığını hatırlatan Ünal, daha detaylı inceleme için ise Maden Tetkik Arama (MTA) Tabiat Tarihi Müzesiyle irtibata geçtiklerini belirtti. Samsun’a gelen ekibin incelemesinin yaklaşık 1 yıl sürdüğünü söyleyen Yüksel Ünal, “Ekiplerin mamutlara ait fosillerin 1 ya da 2 milyon yıl öncesine yaşamış olduklarına dair bilgi verdiler. Bu fosillerin Avrupa ‘da yaşamış mamutlardan olabilecekleri söylendi. Daha önce yapılan araştırmalarda Eskişehir ve Konya ‘da da izlerine rastlandıkları söylendi. Ancak onlar bizim fosillerden daha ilkel durumdaymış” dedi.
Bulunan fosillerin azı dişi olduğunun tespit edildiğini ifade eden Ünal, “Ayrıca bu fosiller ile gelecekte bu bölgede daha ayrıntılı çalışma yapılması durumunda önemli fosillerin elde edilebileceği belirtildi. Samsun’un geçmişine ışık tutacak olan fosiller Samsun’da müzede sergilenecek.” diye konuştu.
[quote_box_center]
Mamutlar, filgiller familyasının nesli tükenmiş bir cinsidir. Son buzul çağında Kuzey Amerika, Avrupa, Asya ve Afrika’da birçok farklı türleri ile yayılım göstermiştir.
4,5 m boy ve 8 ton ağırlığa kadar varan bu cinsin son üyeleri MÖ 1700 yılında yaşamıştır.
Bilimsel adı Mammuthus, Mammut cinsi ile karıştırılmaması gerekir. Mammut sadece Amerika kıtasında yaşamış olan ve mamutlarla uzaktan akraba olan mastodontlar (Mammutidae) familyasının bir cinsidir. Bu hortumluların daima 4 adet uzun dişleri olmuş ve onlarında mamutlarda olduğu gibi buzul çağında uzun tüylü türleri ortaya çıkmıştır.
[/quote_box_center]
(haberdemi)