SON DAKİKA

ArnavutköyArnavutköyden Manşet HaberlerBölgeden Haberler

İstanbul’a Yapılacak Dünyanın En Büyük Havalimanı ihale tarihi

Arnavutköy’ün kuzeyinde Yeniköy ve Akpınar köyleri arasında yapılacak olan ve  dünyanın en büyük havalimanı ünvanına sahip olacak 3. Havalanının ihalesinin 3 Mayıs 2013 tarihinde yapılacağını Ulaştırma ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım tarafından açıkladı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul’a yapılacak olan yeni havalimanına ilişkin basın toplantısı düzenledi. İhalenin 3 Mayıs 2013 tarihinde olacağını belirten Bakan Yıldırım, ” Havalimanı tam kapasiteye ulaştığında yolcu kapasitesi bakımından dünyanın en büyük havalimanı olacaktır. İstanbul Yeni Havalimanı Projesi’nin ilk etabını ihalenin karara bağlanmasından ve yer teslimi yapılmasından itibaren 42 ay içinde tamamlamayı hedefliyoruz. ” dedi.

 

4 AŞAMADA GERÇEKLEŞTİRİLECEK

İstanbul Yeni Havalimanı Projesi’nin 4 aşamada gerçekleşeceğini söyleyen Bakan Yıldırım, “Birinci aşama toplam 90 milyon yolcu kapasitesine sahip olan yolcuların kullanımına yönelik her türlü donanıma sahip 680 bin metre kare büyüklüğünde ana terminal. 170 bin metre kare büyüklüğünde ikinci terminal veya uydu terminali olmak üzere iki adet terminal binası. Terminallerde toplam 88 adet yolcu köprüsü. 12 bin araçlık kapalı otopark. Birbirinden bağımsız 3 adet uluslararası ölçülere uygun büyük gövdeli 387, 777gibi uçaklarında rahatlıkla inip kalkabileceği 3 adet pist, 8 adet paralel taksi yolu. Yaklaşık 4 milyon metrekarelik apron, 3 adet teknik blok ve 1 adet kule, şeref salonu, kargo ve genel havacılık terminalleri, içinde hastane, ibadethane, kongre merkezlerinin yer aldığı diğer sosyal donatı alanları” diye konuştu.

 

3. TERMİNAL 30 MİLYON YOLCU KAPASİTELİ OLACAK

İkinci aşamada işe birincileri ilave olarak bir pist ve 3 adet paralel taksi yolunun olacağını belirten Bakan Yıldırım, “Üçüncü etap sonunda deniz tarafına yapılacak olan 500 bin metrekarelik büyüklüğünde 30 milyon yolcu kapasiteli üçüncü bir terminal binası, paralel taksi yolu, ilave apron ile birlikte bir ilave pist daha yapılmış olacaktır” dedi.

TOPLAM 1.5 MİLYON M²’lik KAPALI ALANA SAHİP OLACAK

Dördüncü aşamada ise 340 bin metrekare büyüklüğünde ve 30 milyon yolcu kapasiteli yeni bir terminal daha yapılacağını ifade eden Bakan Yıldırım, “Böylelikle toplam terminal alanı 1 milyon 400 bin metrekareye ulaşmış olacaktır ve havaalanının toplam kapasitesi de 150 milyon yolcuya ulaşmış olacak. Paralel taksi yolları ve ilave apron ile birlikte bir ilave pist dördüncü etapta devreye alınmış olacaktır. Tüm etaplar tamamlandığında az önce söylediğim gibi yaklaşık 1.5 milyon metrekarelik kapalı alanı, 150 milyon yıllık yolcu kapasitesi, 165 adet yolcu köprüsü terminallerin aralarındaki ulaşımı raylı sistemle yapıldığı 4 adet terminal binası, 3 adet teknik blok ve hava trafik kontrol kulesi, 8 adet ramp kontrol kulesi, her türlü uçak tipinin operasyonuna uygun müstakil 6 pist, 16 adet taksi yolu, 500 uçak park kapasiteli toplam 6.5 milyon metrekare büyüklüğünde apron, şeref salonu, kargo ve genel havacılık terminali, devlet konuk evi, yaklaşık 70 bin adet araç kapasiteli açık ve kapalı otopark, havacılık tıp merkezi, oteller, itfaiye merkezi, garaj merkezi, ibadethaneler, kongre merkezi, güç santralleri, arıtma ve çöp tesisleri gibi yardımcı tesislerden oluşacaktır. Tamamlandığında yolcu kapasitesi bakımından en azından bugün için dünyanın en büyük havalimanı olma özelliğine sahip olacak İstanbul Yeni Havalimanı Projesi ülkemize hayırlı ve uğurlu olsun” diye konuştu.

‘YAP-İŞLET -DEVRET’

Bakan Yıldırım, “Havalimanı tam kapasiteye ulaştığında yolcu kapasitesi bakımından dünyanın en büyük havalimanı olacaktır. İstanbul Yeni Havalimanı Projesi , ‘Türk Modeli’ diye bilinen kamu özel sektörlüğü marifetiyle yapılacaktır. Bir başka deyişle ‘Yap-İşlet -Devret’ modeli ile gerçekleştirilecektir. Bu çerçevede İstanbul Yeni Havalimanı Projesi’nin finansmanını sağlamak amacıyla belirli bir süre için yolcu ve tarife garantisi verilmesi ön görülmüştür” diye konuştu.

İHALEDE ÇOK FARKLI BİR YÖNTEM

İhalenin bu sefer önceki projelerden farklı bir yöntem ile gerçekleştirileceğini belirten Bakan Yıldırım, “Bu projede işletme ve yapım sürelerinin değil, idareye verilecek belirli bir işletme süresinde kirayı yarıştıracağız. Yani işin başında işletme süresini 25 yıl olarak sabitliyoruz. İşletme süresi yapım işlerinin tamamlanmasını takip eden ve havalimanının faaliyet girmesiyle birlikte başlayacak ve 25 yıl devam edecektir. İstekliler tekliflerini verirken yatırım bedeli, yapım süresi ve işletme süresini dikkate alarak 25 yıllık işletme süresi için Devlet Hava Meydanları İşletmeleri’ne ödeyecekleri toplam kira miktarında yarışacaklardır. Böylece işletme süresinde en fazla kira ödemeyi taahhüt eden istekli ihaleyi kazanmış olacaktır” dedi.

Benzer Haberler